Cultura 25/03/2015

Núria Espert, Francesc Parcerisas i Jaime Rosales, guardonats amb el Premi Nacional de Cultura

Xavier Pla, Josep Maria Cadena, La Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i la Fundació Privada Espai Guinovart també han sigut reconeguts

Antoni Ribas
3 min
Núria Espert, de vuitanta anys, és el rei Lear al Lliure de Barcelona.

BarcelonaEl CoNCA ha fet públiques aquest migdia les deu persones i entitats guardonats enguany amb el Premi Nacional de Cultura, entre els quals hi ha l'actriu Núria Espert, el cineasta Jaime Rosales, el poeta Francesc Parcerisas i el director de la Càtedra Josep Pla Xavier Pla. El Premis Nacionals de Cultura reconeixen l'excel·lència, la continuïtat de la tasca dels guardonats i la seva mirada pròpia i innovadora. La cerimònia de lliurament dels guardons se celebrarà el 17 de juny. "La convocatòria d'enguany arriba en un moment trist i estem aclaparats per l'accident aeri d'ahir", ha dit Carles Duarte, el president del CoNCA. L'anunci dels premis s'ha mantingut perquè alguns dels guardonats s'han desplaçat d'arreu del territori. Així mateix, Duarte ha expressat la "tristesa profunda" per la tragèdia aèria i ha recordat el poder de l'art per estimar la vida "en un moment de dolor".

Aquests són els 10 guardonats amb el Premi Nacional de Cultura 2015:

Josep Maria Cadena (Barcelona, 1935), "per la seva dilatada trajectòria en l'àmbit de la crítica d'art i especialment per la seva contribució a l'estudi, la difusió i l'anàlisi del periodisme gràfic català, des dels autors de les primeres revistes del segle XX fins als més contemporanis".

Guillermina Coll (Barcelona, 1951), "per la seva significativa aportació a la dansa catalana i al seu ensenyament". Coll ha destacat com a primera ballarina del Liceu i solista del Ballet de Valònia, ha dirigit la companyia Dart Companyia de Dansa. A més, ha esdevingut un pilar en el camp pedagògic en el camp de la dansa des de l'Institut del Teatre.

Núria Espert (L'Hospitalet de Llobregat, 1935), "com a reconeixement a una dilatada i consolidada trajectòria internacional com actriu, directora teatral i empresària". La seva trajectòria com actriu inclou més de 70 muntatges, el darrer dels quals, 'El rei Lear', al Teatre Lliure ha sigut un èxit rotund.

Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, formada per 248 colles de 41 comarques, "per la preservació dels valors de la festa popular al carrer, arrelada al nostre país".

Fundació Privada Espai Guinovart, "un centre d'art contemporani singular, creat a partir d'una instal·lació in situ de Josep Guinovart a l'antic mercat d'Agramunt". El guardó també reconeix "la labor realitzada per la família de l'artista amb l'objectiu de preservar l'obra de Josep Guinovart".

Francesc Parcerisas (Begues, 1944), "per la rellevància de la seva poesia, de l'obra traduïda i la seva labor com a crític literari". Entre els autors que ha traduït Parcerisas hi ha Joseph Conrad, Tolkien, Homer, F. Scott Fitzgerald i Seamus Heany. En el camp filològic, va ser el director de la Institució de les Lletres Catalanes entre el 1998 i el 2004. L'any passat va publicar el poemari '61 Poemes' a l'editorial Quaderns Crema.

Xavier Pla (Girona, 1966), professor de la Universitat de Girona i director de la Càtedra Josep Pla, "per la seva tasca de recerca i la seva mirada acadèmica d'un dels grans autors de la literatura catalana de tots els temps". El 2014 va publicar 'La vida lenta', "una excel·lent clau per acostar-nos al Josep Pla més íntim", ha subratllat Duarte.

Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, "per la tasca de recuperació i difusió del patrimoni musical popular i tradicional de la Catalunya sud", "representant d'una realitat dinàmica, inquieta i compromesa".

Amèlia Riera (Barcelona, 1934), "són clau el qüestionament teòric que Riera va fer de l'art i la sensibilitat que va aportar en un context tradicionalment masculí", des dels anys 60 fins a l'actualitat.

Jaime Rosales (Barcelona, 1970), perquè "ha excel·lit en saber transmetre mitjançant la narració audiovisual la complexitat de la vida d'avui, amb tacte i sensibilitat". El seu darrer film és 'Hermosa juventud' (2014), finalista als Premis Gaudí. El 2003 Rosales va guanyar el Premi de la Crítica a la Quinzena de Realitzadors del Festival de Canes per 'Las horas del día'.

stats