LITERATURA
Cultura 02/10/2011

Escriptors catalans, gallecs i bascos denuncien la falta de reconeixement

La Federació Galeusca ha celebrat la seva trobada anual aquests dies a l'Ateneu Barcelonès. El redactat final de l'encontre ressalta que la manca de cultura plural a Espanya és la causa del retrocés de les tres llengües minoritàries

Efe
1 min

BARCELONAEls escriptors catalans, bascos i gallecs s'han unit en un manifest per denunciar el procés d'involució en el reconeixement de les seves identitats, segons un comunicat de la Federació d'Associacions d'Escriptors Galeusca. La Federació Galeusca, constituïda el 2008 entre les associacions d'escriptors en llengües catalana, euskera i gallega, ha celebrat la seva trobada anual aquests dies a l'Ateneu Barcelonès.

La trobada va finalitzar aquest dissabte amb la lectura d'un manifest elaborat per aquest col·lectiu, en el qual les tres associacions exposen la situació actual de les seves respectives llengües i cultures.

Involució identitària

Entre els punts del redactat, els escriptors denuncien el procés d'involució que pateix el reconeixement de les tres identitats per la falta de cultura plural a Espanya. Els escriptors asseguren que, malgrat els avenços en normalització, la situació està lluny dels mínims exigibles i reiteren al seu torn el seu suport als models d'immersió lingüística dels seus respectius sistemes educatius.

En aquest sentit, adverteixen que només hi haurà un restabliment de la normalitat si les tres nacions tenen més sobirania, davant els intents de recentralització de l'Estat unitari espanyol i les "noves formes de censura econòmica i ideològica".

"Malgrat els avenços en normalització, estem lluny dels mínims exigibles en unes societats nacionals consolidades i el reconeixement de les nostres identitats es troba en procés d'involució per la falta de cultura plural d'Espanya", denuncien aquests escriptors en el seu manifest.

stats