Cultura
Cultura 14/06/2015

Neus Català, homenatjada al Priorat

El Consell Comarcal li ha atorgat la Distinció d'Honor del Priorat i la Generalitat la medalla centenària

Acn
2 min
Neus Català / ACN

FalsetNeus Català necessita poques presentacions i moltes paraules per presentar-la. Va ser víctima als camps nazis i és testimoni viu del boicot que un grup de dones van dur a terme a la fàbrica d'armes de Ravensbrück. Lluitadora infatigable contra la dictadura i per la dignitat i activista de la memòria històrica i el feminisme. La llista dels seus mèrits és enorme com enorme és la seva història, una vida que començava gairebé fa 100 anys als Guiamets, al Priorat. La comarca l'ha homenatjat aquest cap de setmana concedint-li el Distintiu Honorífic del Consell Comarcal. També la Generalitat ha culminat la celebració del centenari del seu naixement atorgant a Català la medalla centenària en un emotiu acte al teatre de Falset.

Les emocions han embolcallat un acte senzill, sense pretensions i, en part, prou íntim, amb què la seva comarca, el Priorat, ha volgut homenatjar Neus Català, una de les més cèlebres prioratines, que el 7 d'octubre farà 100 anys. L'escriptor i periodista Toni Orensanz ha recordat la brutal i gairebé cinematogràfica història de Català als camps nazis. Va ser deportada al camp d'extermini de Ravensbrück i va formar part del conegut com a 'comando de les gandules', un grup de dones que boicotejava la fabricació d'armament a la fàbrica txecoslovaca a què les van enviar després, en un petit camp de treball que depenia del camp de Flossenburg.

Recuperar la memòria de les víctimes

Des de l'Amical de Ravensbrück, que ella va presidir, han destacat el paper de Neus Català per recuperar i resguardar la memòria de les dones que van morir o sobreviure patint als camps de concentració. L'alcalde del seu poble natal, els Guiamets, Jaume Guerola, ha destacat els valors que representa sent dona de classe baixa i que s'ha fet visible "entre les persones invisibles" i li ha agraït la seva vinculació sempre al municipi.

Els moments més emotius han arribat amb les paraules que li ha fet arribar el periodista Albert Om, que no ha pogut assistir a l'acte, i la música de Marina Rossell i Montse Castellà. "Fer 100 anys sempre és una victòria però en el teu cas, Neus, que facis 100 anys ens posa la pell de gallina. Has sobreviscut a Ravensbrück i a tots els nazis que et volien morta. Visca la vida, Neus. Visca la teva vida lliure", li ha escrit Om. Les cantautores Montse Castellà i Marina Rossell han interpretat tres cançons entre l'emoció del públic i de Català però el punt àlgid i que ha engolit els cors de tots els presents ha estat quan Neus Català, acompanyada de Rossell, ha cantat, des de l'ànima, 'L'emigrant'.

La filla de Neus Català, Margarita Català, ha estat l'encarregada llegir les paraules d'agraïment de la seva mare per haver estat distingida amb la Distinció d'Honor del Priorat i haver rebut la medalla centenària de la Generalitat. "Sent prioratina amb tota la meva ànima, no hi ha dubte que els meus orígens em van donar la força necessària perquè seguís els meus ideals de justícia i llibertat. En les més tràgiques circumstàncies els meus pensaments sempre viatjaven a les vinyes dels Guiamets, al Priorat", ha explicat. Un cop més, Neus Català, ha atorgat les distincions rebudes als lluitadors per les llibertats i els que van patir la repressió de les dictadures franquista i nazi.

stats