Economia 27/07/2016

Els hotelers de Barcelona guanyen més amb la moratòria de Colau

L'ingrés per habitació es disparà el 2015 i la ciutat es col·loca com la més rendible per al sector a tot l'Estat, segons un estudi

Elena Freixa
2 min
Tot i la moratòria, 
 Els inversors tenen ganes de comprar hotels a Barcelona perquè encara s’espera que el negoci creixi.

BarcelonaEl negoci hoteler a Barcelona viu un creixement mai vist a la ciutat. La rendibilitat dels hotels de la ciutat va disparar-se fins a nivells rècord l'any passat, amb uns ingressos per habitació disponible –el que s'anomena RevPAR– de 91 euros, segons un estudi presentat per la consultora immobiliària Bric Consulting.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els motius darrere d'aquest boom són la creixent demanda dels turistes unida, segons l'estudi, als primers impactes de la moratòria de l'Ajuntament de Barcelona, que frena el creixement de l'oferta hotelera a mitjà termini i dispara els guanys de la planta existent. Entre el juliol del 2015 –quan s'aprova la moratòria– i el juny d'aquest any, els ingressos per habitació han crescut un 12%.

La tarifa mitjana diària dels hotels ja ha recuperat els nivells precrisi i acumula fins al juny un increment interanual del 9%. En canvi, al conjunt d'Espanya les tarifes encara són un 6% inferiors al 2008. Barcelona és des del 2015 la destinació turística més rendible de tot l'Estat, supera el lideratge d'Eivissa, ha explicat Joan Gallardo, soci de Bric Consulting.

Gallardo ha criticat el manteniment de la moratòria hotelera per part del govern d'Ada Colau i ha alertat dels efectes negatius sobre el mercat perquè ha donat oxigen als allotjaments no il·legals. "Si l'administració incideix en el creixement natural de l'oferta i l'atura, la demanda buscarà una altra alternativa en l'oferta no reglada", ha dit Gallardo.

Per això, ha afegit, confia que la moratòria es retiri abans de l'any més de vigència que li ha donat l'Ajuntament mentre no aprova el pla especial urbanístic d'allotjaments turístics (PEUAT) i ha dit que espera que aquest pla també acabi sent més flexible. "Confiem que s'arribi a una solució intermèdia i que el control sobre les zones on poden obrir-se nous hotels sigui menys radical", ha dit l'expert de Bric.

Els hotelers de Barcelona guanyen més amb la moratòria de Colau

A curt termini, però, l'oferta hotelera a Barcelona creixerà amb tots els projectes aprovats i que ja tenien la llicència concedida abans de la moratòria, tot i que alguns s'hagin endarrerit amb els calendaris. Obriran 15 nous hotels el proper any, segons els càlculs de Bric, i la majoria seran de mida mitjana –només un superarà les 100 habitacions.

La majoria d'aquestes inauguracions són projectes de capital local o d'àmbit espanyol, ha explicat Gallardo. Ha lamentat que les inversions estrangeres són les més afectades per aquest nou marc legal vigent que comporta que hi hagi aturats 29 projectes.

stats