Política 14/10/2012

Mas, sobre el govern espanyol: "Vol que expliquem Espanya com 'una, grande y libre'"

El president de la Generalitat és proclamat candidat de CiU i aprofita el primer discurs per respondre les acusacions del ministre d'Educació espanyol i el seu objectiu d'"espanyolitzar" els alumnes catalans

Oriol March
2 min
Artur Mas, aquest dimecres al Palau de la Generalitat / ACN

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha aprofitat el seu nomenament oficial com a candidat de CiU a les eleccions del 25-N per respondre al ministre d'Educació espanyol, José Ignacio Wert, que a l'escola catalana s'estudia la història d'Espanya "com un estat plurinacional" i no com "la 'de una grande y libre'".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta ha estat la frase més aplaudida del discurs, que ha servit per rebatre les acusacions de Wert i les seves declaracions sobre "espanyolitzar els alumnes". Mas ha contraposat el model educatiu plural català amb el que "ells volen", referint-se al govern espanyol del PP.

En la seva intervenció, Mas ha repassat el moment "històric" que afronta Catalunya: "Tenim una missió històrica, que no vol dir que sigui una missió messiànica", ha assegurat, i s'ha definit com un servidor "humil i modest de la causa de la llibertat de Catalunya".

Mas ha volgut agrair al secretari general de Presidència, Francesc Homs, que no vagi a les llistes "per decisió personal" i considera que és un "acte de servei". Això sí: Homs seguirà sent un "col·laborador molt proper" a Palau, ja que té tots els números de repetir al càrrec.

Josep A. Duran i Lleida ha estat l'encarregat de fer de teloner de Mas i ha edificat un discurs en base a dos pilars: els greuges de l'Estat que han dut Catalunya a la situació actual i la defensa de les retallades pressupostàries. "CiU no porta als gens els ajustos socials", ha volgut defensar un Duran desacomplexat en l'eix nacional, que fins i tot ha entonat el "visca Catalunya lliure" que va pronunciar Manuel Carrasco i Formiguera abans de ser afusellat.

L'acte l'ha introduït Xavier Trias, alcalde de Barcelona i secretari general de CiU, que s'ha mostrat "orgullós" de Mas i ha assegurat que la capital catalana "sempre estarà al servei del Govern". Trias ha negat que el camí cap a l'estat propi sigui "caminar cap a l'abisme".

Avís al govern espanyol

Mas ha insistit que cal construir una majoria social per l'estat propi i ha denunciat que "les oligarquies de l'Estat" no volen escoltar Catalunya i sempre "trepitgen" les aspiracions catalanes.

El president de la Generalitat ha denunciat que, en 35 anys de democràcia, Catalunya ha enviat cap a Espanya 300.000 milions d'euros en transferències netes i que, "a sobre", hagi d'escoltar "que no podem arribar a final de mes". "Com ens poden dir això?", ha exclamat Mas.

El ja candidat de CiU a les eleccions s'ha queixat que Mariano Rajoy no hagi volgut escoltar el pacte fiscal "que tenia el 70% de vots del Parlament".

stats