Internacional 08/09/2015

La crisi dels refugiats explicada en 5 gràfics

Per què els sirians migren a Europa? Quins països acullen més refugiats? Quines són les condicions d'asil a cada país?

Ara
3 min

Síria: 4 milions de refugiats 7,6 milions de desplaçats

Segons les dades de l'ONU, el nombre de refugiats sirians en els països veïns ja superaria els quatre milions. És la pitjor crisi de refugiats a la qual ha hagut de fer front l'organització en l'últim quart de segle. Després de quatre anys i mig de violència armada, el conflicte a Síria no té una solució a la vista i els intents per obrir la via a una solució política han fracassat. A més dels més de quatre milions de refugiats, 7,6 milions de sirians estan desplaçats dins del país, gran part d'ells en circumstàncies difícils o en llocs que són de difícil accés per a les organitzacions d'ajuda humanitària.

Refugiats i desplaçats interns a Síria / OCHA

L'Estat Islàmic estén els seus tentacles

A finals de juny feia un any que el líder de l’Estat Islàmic, Abu Bakr al-Baghdadi, va autoproclamar-se "emir dels creients"Abu Bakr al-Baghdadi, va autoproclamar-se "emir dels creients" i va instaurar un califat islàmic entre Mossul (Iraq) i Raqqa (Síria). Des de llavors, el seu poder s’ha fet imparable i les fronteres del califat islàmic s’han anat estenent per l’Iraq i Síria. Com a mínim, quatre milions de persones són ciutadans del califat, mentre que moltes altres han hagut de fugir.

Posicions de l'Estat Islàmic / ARA

La ruta dels Balcans cap a Alemanya

Segons les últimes dades de l’ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats), prop de 350.000 persones s’han jugat la vida per arribar a Europa el 2015. La principal porta d’entrada és Grècia o Itàlia, però la meta de la majoria dels refugiats és el nord d’Europa. Una de les principals rutes és la del Balcans: des de la costa de Turquia, els refugiats viatgen fins les illes gregues, per després viatjar a través de Sèrbia, Macedònia, Hongria, Àustria i arribar, finalment, a Alemanya.

Ruta migratòria dels balcans / ARA

Un procés i condicions d'asil desiguals entre països

Tot i que les bases del procediment d’asil les marquen diverses directives europees, són les lleis estatals les que en regulen les especificitats. És per això que hi ha tantes diferències entre països pel que fa a la rapidesa en la resolució de les peticions, els criteris de protecció o les característiques de l’acollida -allotjament, prestacions, període abans de poder treballar...- No és d’estranyar, doncs, que els països amb més tradició, capacitat i agilitat a l’hora d’acollir refugiats siguin els preferits per als que busquen protecció internacional a la Unió Europea.

Demandes i condicions d'asil segons països / ARA

Rècord històric de refugiats al món

El món viu, des del tombant de segle, una explosió del nombre de refugiats. Si l’any 2000 la xifra de persones obligades a fugir de casa seva era de 20,7 milions, el 2014 aquesta quantitat es va més que duplicar, fins a arribar als 52,9 milions. Es tracta d’un pic que no s’havia assolit mai des de la Segona Guerra Mundial, que s’ha gestat els últims dos anys i que es percep amb tota la seva cruesa durant les últimes setmanes a Europa.

stats