Mèdia 27/07/2017

La CCMA tomba a última hora el fitxatge de Cristina Puig per a Catalunya Ràdio

L'afer evidencia de nou les tensions entre la direcció de l'emissora i el Consell de Govern de la CCMA

A. Castellví / à. Gutiérrez
4 min
Cristina Puig

BarcelonaCristina Puig no formarà part finalment de la graella de Catalunya Ràdio per a la temporada vinent. El consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) va aprovar en la seva reunió d'aquest dimecres els continguts que formaran part de la programació de la ràdio pública a partir del 28 d'agost, quan comença la nova temporada, i va deixar-ne fora, contra pronòstic, la periodista que havia de substituir Sílvia Cóppulo com a presentadora de la segona hora del 'Catalunya vespre'.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En un comunicat, la CCMA explica que el consell de govern "fa una decidida aposta per potenciar el talent intern en el 'Catalunya vespre', atesa la convicció que la direcció i realització dels espais d’informatius, essència de la seva funció de servei públic, també poden ser desenvolupades amb excel·lència pels professionals de la informació, amb una dilatada experiència, que avui treballen a Catalunya Ràdio". Fonts de la Corporació han explicat a l'ARA que això exclou la possibilitat de contractar per a aquesta tasca una professional externa, com seria el cas de Puig.

El contracte previst de la periodista estava estipulat en 40.000 euros anuals, que és el preu estàndard per a un programa diari d’una hora de durada. Però la qüestió econòmica no ha estat el detonant del conflicte, perquè quedava també per signar la renovació per a una cinquena temporada de l’espai Les mil i una nits, presentat per Maria de la Pau Janer i que s’emet a les tres de la matinada. Des de la direcció es considerava prioritari invertir els 40.000 euros en Puig, per fer front al fitxatge, a la mateixa franja, d’Agnès Marquès per part de RAC1, més que no en un consultori sexual en l’alta matinada (on registra una audiència de 8.000 seguidors, segons l’últim EGM). Finalment, però, el Consell de Govern ha frustrat el que era fitxatge més destacat de Gordillo per al curs i, en canvi, ha renovat Janer.

Fonts de la direcció de la Corporació expliquen a l’ARA:“Feia setmanes que el Consell de Govern ha havia aprovat, a proposta formal del director de Catalunya Ràdio, els contractes dels col·laboradors del programa de Maria de la Pau Janer. Hagués estat il·lògic i, fins i tot, responsable d’un mal ús dels recursos públics, tenir contractats els col·laboradors d’un programa, a petició del director, i deixar sense contractar la directora del programa”.

Aquestes fonts suggereixen que, en el marc de l’estira i arronsa, Gordillo retenia el fitxatge de Janer per si des del Consell s’arguïa la qüestió econòmica com a motiu per frustrar l’entrada de Puig. “Si per la propera temporada el director de Catalunya Ràdio considera que ja no cal un programa d’aquestes característiques, cal pronunciar-se en el moment del procés de selecció, no quan ja hi ha la meitat dels contractes legalment aprovats a proposta del mateix director”, detallen.

La CCMA havia evitat confirmar l'arribada de la presentadora a Catalunya Ràdio, però l'emissora sí que ho havia fet.

El director de l'emissora, Saül Gordillo, va anunciar el fitxatge de Puig a través de Twitter el 21 de juny, i aquell mateix dia la web de Catalunya Ràdio també publicava una notícia en què explicava la seva incorporació. El mateix dia 21, la periodista va ser entrevistada per Roger de Gràcia al magazín de tarda de Catalunya Ràdio, 'Estat de Gràcia', precisament per parlar del seu fitxatge, i dos dies més tard Puig passava pel 'Popap' també per aquest motiu. El 30 de juny, Catalunya Ràdio va publicar una altra notícia a la seva web en què avançava la seva graella per a la pròxima temporada, amb el titular 'Catalunya Ràdio 2017-2018: la força d'una graella, potenciada amb Cristina Puig'. I Gordillo va anunciar també el fitxatge al Parlament, en una sessió de control a la CCMA.

De moment, Cristina Puig no ha rebut una comunicació oficial explicant-li que el projecte que va presentar no s'ha aprovat. La reunió d'ahir del Consell de Govern era l'última abans de les vacances d'estiu. En tot cas, només quedaria oberta la possibilitat de convocar una reunió extraordinària si es decidís revertir la negativa.

Tensions internes

El fitxatge frustrat de Puig tensa encara més les complicades relacions entre el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo (nomenat a proposta d’ERC), i el consell de govern de la CCMA, dominat per Núria Llorach (presidenta en funcions) i Brauli Duart (expresident però encara conseller), tots dos proposats pel PDECat. A més, l’àrea d’informatius de la ràdio –dirigida per Francesc Cano– també està sota l’ascendència del PDECat, de manera que el criteri imposat per la Corporació en aquest assumpte afavoreix la baula de l’organigrama –la direcció d’informatius– que té el mateix color polític que el Consell. Amb tot, fonts de la Corporació citen la sortida de Xavi Freixes per defensar que es tracta d’una qüestió de model i no ideològica.

Aquesta tensió arrenca ja de l’estiu passat, quan el consell de govern ja va bloquejar el que havia de ser el fitxatge estrella de Catalunya Ràdio per al curs 2016-2017, Albert Om, que va acabar incorporant-se a RAC1 per presentar el programa 'Islàndia'. El destí de Sílvia Cóppulo també ha estat motiu de discussió entre Gordillo i CCMA.

Freixes es queda sense informatiu comarcal

Un altre renovació que no ha prosperat és la de Xavi Freixes, actual presentador d’El Matí de Catalunya Ràdio a l’estiu (i, durant la temporada, responsable dels festius intersetmanals). El periodista –un altre dels noms que es consideraven sota la protecció del Consell de Govern de la CCMA– havia d’assumir la presentació d’un nou noticiari d’àmbit comarcal, amb moltes connexions territorials, a Catalunya Informació, en un projecte dissenyat per Cano, cap d’informatius de l’emissora. Però, finalment i argüint el mateix criteri de reservar els fitxatges per a l’àrea de programes, la seva contractació per a aquest programa no ha tirat endavant.

stats