NEGOCIACIÓ DELS COMPTES
Política 12/11/2016

La CUP decideix avui el futur dels pressupostos i de la legislatura

El consell polític valora si l’oferta d’Economia és suficient per admetre a tràmit els comptes

Laia Vicens
3 min
Eulàlia Reguant, diputada de la CUP i negociadora dels comptes, amb Anna Gabriel als  passadissos del Parlament.

BarcelonaEn una altra data clau per a les relacions entre Junts pel Sí i la CUP -i, per tant, per a la legislatura-, el consell polític dels anticapitalistes -que agrupa representants de les assemblees- decidirà avui a Artés (Bages) si admet a tràmit els pressupostos que ha negociat amb Economia. El debat es farà a partir del document A la cruïlla de les tres erres, que deixa clar que a la CUP hi ha la “posició unànime” que “no són” els seus pressupostos “ni els millors que seria possible configurar en l’actual conjuntura”. La decisió consistirà, per tant, a valorar si els punts d’acord amb el Govern en matèria fiscal, social i de referèndum són suficients per, aquest cop, deixar que els pressupostos es debatin en seu parlamentària. El Govern ja va avisar que si la CUP torna a bloquejar-los no hi haurà referèndum i que el pacte d’estabilitat es trencarà del tot, camí d’unes noves eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El veto de la CUP al projecte per al 2016, oficialitzat en un tens ple al juny, va coure al Govern. A l’estiu els contactes es van reprendre per superar la qüestió de confiança que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anunciar després que els cupaires tombessin els comptes. A la CUP asseguren que la renovació del seu secretariat i la nova direcció del PDECat -la figura de Puigdemont va fer-se forta al congrés fundacional, al juliol- han generat un clima “molt millor”. Ara, admeten fonts anticapitalistes, és “molt més probable” que la CUP admeti a tràmit els comptes. Però la negociació no ha sigut fàcil.

Converses “polítiques”

A l’inici de les negociacions tant des del Govern com des de la CUP advertien que caldria fer cessions per arribar a acords. Les converses, molt discretes, s’han mogut més en l’àmbit “polític” i no tant en el “numèric”, segons fonts consultades, i s’ha arribat a acords en relació al referèndum (s’hi inclouran partides explícites i no explícites, com va avançar l’ARA) i a una bateria d’impostos per sumar 180 milions anuals a les arques catalanes (begudes ensucrades, taxa turística i dels creueristes, establiments comercials...).

Per seduir la CUP, el Govern ha buscat fórmules imaginatives, com crear un impost sobre actius d’empreses no productius, encara per concretar i que seria un substitut a l’impost de grans fortunes que reclamaven els cupaires.

Fins i tot els més refractaris a l’acord amb Junts pel Sí donen per fet que la CUP permetrà el debat dels pressupostos al Parlament. I això que denuncien que pel que fa als impostos “importants” el Govern “no ha fet cap cessió”: no s’incrementarà l’IRPF a les rendes altes, no es recuperarà l’impost de successions ni es tocarà l’impost sobre el patrimoni, perquè les discrepàncies entre el PDECat i ERC han impedit consensuar una proposta en aquest sentit. El text que la CUP sotmetrà a votació tampoc especifica si hi haurà més beques menjador ni si es reduirà la ràtio d’alumnes a les aules, encara que sí que recull el compromís de contractar 874 nous mestres i no tancar línies públiques.

Si no hi ha sorpreses, la CUP facilitarà l’admissió a tràmit dels comptes, però deixarà clar que ho fa perquè considera la legislatura “excepcional”, donant només dos vots a favor i vuit abstencions. A més, en el document avisen que permetre que es debatin al Parlament no significa que els acabin aprovant. I en aquest punt a la CUP adverteixen que “caldrà marcar perfil” en els debats en comissió. Les assemblees, cap al gener o el febrer, prendran aleshores la decisió definitiva.

L’òrgan que va votar ‘no’ a Mas i als comptes

El consell polític decidirà avui si la CUP admet a tràmit els pressupostos. És el mateix òrgan que al gener va votar en contra de la investidura d’Artur Mas i al juny va mantenir l’esmena a la totalitat als comptes. Està format per una seixantena de representants de les 13 assemblees territorials, que hi envien entre tres i sis persones en funció del nombre de militants, regidors i nuclis locals que integren. Aquests portaveus no emeten valoracions individuals, sinó que traslladen l’opinió majoritària de les seves assemblees. A més, també hi ha els vuit representants de les organitzacions afins a la CUP, que s’apleguen al grup d’acció parlamentària i que també tenen veu i vot. Al gener eren onze, però el Col·lectiu Drassanes, Corrent Roig i En Lluita ja no en formen part.

stats