Política 29/06/2017

La reprovació de Montoro i el 'no' a abaixar impostos complica a Rajoy aprovar el sostre de despesa

El govern espanyol demana al PSOE que es repensi el seu veto a negociar amb el ministre reprovat

Dani Sánchez Ugart
3 min
El ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro.

MadridEl consell de ministres espanyol s'ha reunit avui extraordinàriament en dijous perquè demà divendres molts ministres seran a Varsòvia a la cimera hispano-polonesa. A les portes de l'aprovació del sostre de despesa, el portaveu de l'executiu, Íñigo Méndez de Vigo, i la ministra de Treball, Fátima Báñez, han ofert una roda de premsa des de la Moncloa. La reunió dels ministres l'ha presidit la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i s'ha fet al Congrés, perquè el president espanyol està de viatge a Berlín.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El govern espanyol està negociant amb tots els grups parlamentaris el sostre de despesa", ha explicat Méndez de Vigo, que ha recordat que és una obligació amb les institucions europees. Tot i així, en les últimes hores al govern espanyol se li ha complicat l'aprovació d'aquesta norma, imprescindible per a l'aprovació dels pressupostos del 2018, perquè Ciutadans ha posat com a línia vermella per donar-hi suport que el govern espanyol rebaixi impostos, i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, de moment s'hi ha negat. A més, el secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha dit que el seu partit veu molt improbable poder donar suport al sostre de despesa.

Méndez de Vigo ha recalcat que l'obligació del sostre de despesa l'ha contret l'Estat, i ha demanat al PSOE que es repensi el veto a Montoro, reprovat aquest dijous pel Congrés i amb qui el PSOE no vol ni entrar a negociar el sostre de despesa. El partit ha demanat rebaixar el nivell polític de les negociacions i que siguin amb el secretari d'Estat i no directament amb el ministre. El veto, segons el portaveu, "és un error", perquè els partits no estan "per vetar".

Sense el suport de Cituadans el PP no tindria possibilitats de tirar endavant el sostre de despesa amb la mateixa majoria amb la qual va aprovar els pressupostos, que incloïen els vots d'Albert Rivera, el PNB, Coalició Canària i Nova Canària. A més, Pedro Quevedo, el diputat canari que es va presentar a les llistes del PSOE i que va votar 'sí' als comptes, de moment no ha donat el sí al sostre de despesa. Aquesta tarda, Montoro i Santamaría traslladaran a les comunitats autònomes el límit de despesa que proposen per a l'any que ve i el repartiment dels objectius de dèficit, a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera.

"Abaixem els impostos quan es pot. I augmentar la despesa, reduir impostos i complir el dèficit és molt semblant a la quadratura del cercle", ha justificat Méndez de Vigo. "Aquest és el govern de la baixada d'impostos, però també és el govern que compleix amb els seus compromisos", ha dit el portaveu de l'executiu.

Sense majoria alternativa

Sobre la ronda de reunions del líder del PSOE, Pedro Sánchez, amb la resta de partits de l'oposició, Méndez de Vigo ha dit que "no hi ha una majoria alternativa al Congrés", i li ha recordat al cap de l'oposició que "els governs no es guanyen als despatxos. Es guanyen a les urnes".

Catalunya

Sobre el Procés, Méndez de Vigo ha reiterat la invitació al president Carles Puigdemont a debatre al Congrés la proposta de referèndum, i ha reiterat que la consulta no es produirà. A més, ha considerat que l'independentisme està perdent suport social. L'executiu veu com una constatació que no hi haurà referèndum el fet que el concurs de les urnes s'hagi declarat desert: "Acumulen fracàs rere fracàs".

stats