Política 02/05/2016

Demòcrates proposa una llista independentista sense partits per "bloquejar" l'Estat

La formació que lidera Antoni Castellà critica que Convergència vulgui recuperar les sigles per presentar-se el 26-J i, en canvi, les vol enterrar per fundar un nou partit

Laia Vicens
2 min
Els portaveus de Demòcrates, Assumpció Laïlla, Núria de Gispert i Antoni Castellà, durant la roda de premsa

BarcelonaSense llençar la tovallola, Demòcrates de Catalunya ha insistit que la millor estratègia de l'independentisme per concórrer a les eleccions del 26 de juny –que es convocaran oficialment aquesta mitjanit– és fer un "front comú" i presentar-se sota la mateixa candidatura. Com que el termini per presentar les coalicions acaba el 13 de maig, aquesta setmana pressionaran els partits i les entitats per configurar una candidatura de "la màxima unitat possible". Però conscients de la dificultat de l'acord –ERC ha aprovat aquest cap de setmana tornar a presentar-se amb les mateixes llistes–, Demòcrates planteja un segon escenari: una candidatura únicament integrada per la societat civil, en la línia de la proposta d'Òmnium abans del 27-S, que ERC i la CUP veien amb bons ulls.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha plantejat el portaveu del partit, Antoni Castellà, que ha dit que la tercera opció és confegir una llista de "màxima transversalitat" possible, semblant al projecte de Democràcia i Llibertat del 20-D, però provant d'atraure més partits independentistes, com MES o Solidaritat, per exemple. Per això, ha criticat que Convergència es plantegi recuperar les sigles per aquestes eleccions mentre, paral·lelament, impulsa un procés de refundació. "Seria bastant inversemblant que a dos dies de plantejar un nou projecte, CDC vulgui reflotar les sigles. Si convertim les sigles en un banc dolent, quin sentit té recuperar-les en unes eleccions?", s'ha preguntat. Qualsevol decisió que hagi de prendre el partit, Castellà ha dit que se sotmetrà a la votació dels voluntaris del partit.

Tot plegat amb l'objectiu, ha dit Castellà, de "bloquejar la política espanyola". "És l'únic sentit pel qual els independentistes han de concórrer a les eleccions", ha dit Castellà. Segons ell, després de constatar el "fracàs absolut" dels partits espanyols i el seu "ridícul" davant les institucions europees, l'independentisme ha de provar de "bloquejar la política espanyola" a través d'una llista unitària per tal de respondre "al setge i el bloqueig" de la política catalana per part de les institucions espanyoles.

stats