NEGOCIACIONS D'INVESTIDURA
Política 01/02/2016

ERC insisteix que no pensa facilitar la investidura de Sánchez sense un referèndum

Sabrià afirma que un govern que no reconegui el dret a decidir no es pot considerar "progressista o d'esquerres"

Roger Tugas
3 min
Sergi Sabrià, en la roda de premsa d'ERC / ACN

BarcelonaA Pedro Sánchez se li complica molt la investidura. Els seus plans per explorar acords amb Podem i C's no semblen massa viables, atès que, mentre els d'Albert Rivera descarten formar part de cap executiu on hi hagi Pablo Iglesias, aquest tampoc no vol integrar-ne cap amb el partit taronja. Així, si bé el líder del PSOE va salvar la pressió interna dels 'barons' i va deslliurar-se les mans per negociar la presidència i allunyar l'entesa amb el PP, l'acord a tres bandes sembla tenir poques opcions, igual que un possible acord d'esquerres entre els socialistes, Podem i IU que requeriria del suport o abstenció d'ERC i Democràcia i Llibertat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Diversos dirigents territorials del PSOE ja van avisar a porta tancada que no acceptarien acords amb els independentistes, però aquests tampoc no volen cedir els vots sense el reconeixement del dret a decidir, segons han insistit aquest dilluns els republicans.

D'aquesta manera, el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha subratllat que el PSOE està "ancorat en el passat" i "no s'ha mogut ni un mil·límetre", en especial pel que fa al reconeixement del dret a decidir, un fet que "ho fa tot molt difícil". Així, el dirigent republicà ha deixat clar que el seu partit "no donarà suport a cap govern que no dini suport al dret a decidir", ni per activa ni per passiva. De fet, ha subratllat que, sense aquest gest, no es pot considerar que un govern sigui "progressista o d'esquerres". Podem i IU sí que defensen el referèndum, malgrat que no el posen com a línia vermella per negociar.

Sigui com sigui, el portaveu d'ERC ha apuntat igualment que serà molt difícil arribar a acords amb el PSOE, ja que aquest partit ja va anunciar que "no tenia previst reunir-se" amb els republicans per explorar una entesa. "Han estat ells que han descartat reunir-se amb nosaltres", ha assenyalat.

Un partit tacat per la corrupció

Així mateix, Sabrià ha lamentat que Sánchez afirmés dissabte que la formació que forma part del Govern de la Generalitat està esquitxat per la corrupció, atès que ERC no està sent investigat per cap procés d'aquestes característiques. "[Sánchez] ha de fer memòria de la Púnica, Pokémon, Marea, els ERO, Filesa...", ha enumerat, fent referència a casos de frau i corrupció que han esquitat als socialistes.

D'aquesta manera, ha recordat que ERC va prometre usar el Congrés i el Senat com a altaveus de les seves demandes, motiu pel qual no ha volgut a entrar en si aposta o no per unes noves eleccions davant la impossibilitat de fer govern a l'Estat. "Tenim molta feina, tenim 18 mesos per fer la independència", ha assenyalat, aparcant el debat sobre si aquest termini havia de culminar amb una proclamació efectiva o amb una mera declaració d'intencions: "El compromís és fer la independència en 18 mesos, tot Junts pel Sí té clar quin és el full de ruta".

No es mulla amb l'impost de successions

Així mateix, pel que fa als pressupostos, Sabrià no ha volgut entrar en si cal o no reformar l'impost de successions, com exigeix la CUP per donar-hi suport. "El titular que volen uns pressupostos socials ens agrada, i sempre hem arribat a acords de forma discreta, i sense pressupostos és difícil aplicar el pla de xoc, així que deixem fer el camí tranquils", ha demanat, malgrat que ha recordat que "el darrer cop que es toca aquest impost és gràcies a ERC", en referència a la recuperació del tram que va imposar a CiU. Sabrià assenyala, però, que això no depèn sols dels republicans, ja CDC també forma part del Govern i de la negociació.

stats