Política 15/02/2014

Forcadell: "L'única resposta possible als atacs contra Catalunya és la desobediència i la insubmissió"

L'ANC aprova la Declaració de Febrer, que fixa el posicionament actual de l'organització en el procés sobiranista i destaca les eleccions europees com "un repte i una oportunitat" per al país

Marc Toro
2 min

ManresaLa presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, ha assegurat aquest dissabte que "l'única resposta possible als atacs contra Catalunya és la desobediència i la insubmissió". La presidenta ha posat l'exemple de la darrera sentència del TSJC sobre el català a les aules –que fixa en un 25% el nivell mínim de castellà a l'escola en resposta als recursos de les famílies– per il·lustrar aquesta afirmació. "No es pot fer que una minoria imposi la llengua de l'escola a una majoria, això és antidemocràtic", s'ha queixat la presidenta. I ha afegit: "Quan s'utilitzen els tribunals per guanyar una sentència que no han guanyat a les urnes, a la població només ens queda la desobediència".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La desobediència forma part, precisament, d'un dels punts inclosos en la Declaració de Febrer de l'ANC, el document amb el qual l'organització fixa el seu posicionament actual respecte al procés sobiranista de Catalunya. El text, que dóna continuïtat a la Declaració de Novembre que l'ANC va aprovar el 23 de novembre a Seva, consta de set punts que el Secretariat Nacional ha aprovat aquest dissabte a Manresa.

L'adopció d'"accions d'insubmissió, desobediència i d'altres que siguin necessàries per defensar la nostra sobirania" és tan sols un dels punts. Un cop fixades la data i pregunta de la consulta, l'Assemblea també es compromet a seguir treballant per ampliar la majoria social favorable al 'sí, sí', i fa una crida a la unitat d'acció de totes les institucions polítiques, partits i societat civil en defensa del model català de societat "davant la involució democràtica que està patint l'Estat".

El document destaca especialment la importància de les eleccions europees que se celebraran el 25 de maig, uns comicis que afirma que són "un repte i una oportunitat" per Catalunya per tal d'enfortir el procés en un moment tan decisiu com l'actual. En aquest sentit, Carme Forcadell ha lamentat que no s'hagi aconseguit formar una candidatura "unitària i cívica d'ampli espectre sociopolític" a favor del dret a decidir.

Amb tot, la declaració conclou amb un programa de mínims que l'ANC fixa com a irrenunciables per donar suport a les candidatures europees dels partits catalans. Entre aquests punts, destaquen "el caràcter irrenunciable de la consulta" i la demanda d'empara al Parlament europeu si l'Estat en veta la celebració.

stats