Política 06/04/2016

El Govern es compromet a aplicar en tres mesos el decret per limitar els sous dels alts directius

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, afirma que és un tema "prioritari" per l'executiu. Ho ha dit a tomb d'una pregunta de Catalunya Sí que es Pot en relació al sou del cap d'Infraestructures.cat, que vulnera el topall de sou

Ara
2 min
Albano Dante Fachin és el portaveu adjunt de Catalunya Sí que es Pot

BarcelonaLa polèmica sobre els sous dels alts càrrecs que superen el llindar legal, fixat en el salari d'un conseller, ha arribat al Parlament. La consellera de Governació, Meritxell Borràs, s'ha compromès a portar a la reunió del consell executiu "de forma prou accelerada" el decret per limitar els sous dels alts directius, per tal que es pugui aprovar "aviat", tal com va apuntar l'ARA. Un cop s'hagi debatut el text entre les conselleries de Governació i Economia i Hisenda i s'aprovi, caldrà aplicar-lo en un període màxim de tres mesos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un cop aprovat el decret, ha explicat Borràs, "tots els alts càrrecs hauran de complir la normativa" i qualsevol canvi de retribució que superi la d'un conseller haurà de ser "autoritzada pel Govern".

El compromís de Borràs neix arran d'una pregunta del diputat de Catalunya Sí que es Pot Albano Dante Fachin, que ha preguntat "la data exacta" en què el Govern aprovarà el decret que ha de servir per complir el límit salarial, que CiU i ERC van incloure en la llei d'acompanyament dels pressupostos del 2014 –i va ratificar la del 2015–.

Segons argumenta l'executiu, l'adaptació de la retribució màxima per aquells directius públics que ja treballaven per algun dels organismes públics s'haurà de fer després d'aprovar el decret que desenvolupi les previsions de la llei de pressupostos del 2014. Dos anys després de l'aprovació d'aquells comptes, aquell decret encara està pendent, de manera que el termini per aprovar el decret formalment no ha acabat.

"Dos anys després d'aquell acord, l'únic que sabem és que els funcionaris han rebut la retallada des del primer dia, però els súper sous segueixen sent una realitat", ha dit Fachin, que ha criticat que "és molt fàcil i ràpid retallar als funcionaris", però "retallar als que més cobren és molt complicat".

Fachin ho ha dit a tomb d'una notícia que va revelar l'ARA la setmana passada -de fet, ha ensenyat la pàgina de la notícia-, que el nou director d'Infraestructures.cat, Joan Jaume Oms, s'ha fixat el seu sou anual en 136.350 euros, gairebé 26.600 euros més del permès. Es tracta d'un cas significatiu, ja que és l'únic alt càrrec del nou Govern que, tot i ser contractat després de l'aplicació de la llei, cobra una xifra superior al topall fixat.

Sense citar-lo directament, Borràs ha dit que els nous contractes establerts després de la llei "han de complir amb aquest topall de conseller", de manera que "tothom, i quan dic tothom vol dir tothom", ha de complir amb la normativa ja aprovada.

La diputada de Catalunya Sí que es Pot Marta Ribas ha acusat Borràs de "mentir".

La secretària d'Administració i Funció Pública, Meritxell Masó, va explicar a l’ARA que aquest decret s’ultimava durant la legislatura anterior, acabada abans d’hora, i que ara es reprèn. Segons va avançar, el reglament de desplegament divideix les entitats del sector públic en tres nivells, segons la mida de la plantilla, el pressupost, la competitivitat i la complexitat. El nivell en què se situïn ens marcarà l’escala salarial dels seus directius.

stats