Política 02/07/2015

Xoc Junqueras-Iceta a la UPEC per la independència o la reforma constitucional

El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, diu al PSC que "si vol" els pot "acompanyar" en la confluència amb Podem, malgrat que no els considera "subjecte de canvi"

Pau Cortés
2 min
Els dirigents dels partits d'esquerres, aquest dijous a la Universitat Progressista d'Estiu

BarcelonaXoc polític entre el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i el del PSC, Miquel Iceta, a la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya a tomb del debat nacional, després que el republicà advertís al socialista que "ni té ni tindrà" una majoria per impulsar una reforma federal de la Constitució, que ha considerat que és un "conte". "Per contes, el 9-N i el full de ruta", ha replicat Iceta, que ha defensat que la independència de Catalunya "no és ni mes senzilla ni mes certa" que la seva reforma de la Constitució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La reforma constitucional s'aprova amb una majoria qualificada. Algú creu que a la tardor hi haurà una majoria qualificada a l'estat espanyol per canviar la Constitució? I en cas de tenir-la, l'aprovareu, dissoldreu les Corts, tornareu a convocar eleccions, la tornareu a aprovar i fareu eleccions de nou? Ho fareu tot amb aquesta majoria? Llavors, què m'expliqueu? No teniu majoria i no la tindreu! Perquè, què fareu? Reduireu al PP a menys d'un terç al Congrés i al Senat?", ha etzibat Junqueras després de la intervenció d'Iceta.

El líder del PSC, però, no s'ha volgut quedar callat i ha volgut intervenir immediatament després per replicar a Junqueras. "Em sento en desigualtat. Jo entenc que hi hagi gent que sigui independentista, però molts independentistes no entenen que jo no ho sigui", s'ha queixat. Iceta, que ha llegit literalment l'itinerari que preveu el full de ruta subscrit per l'ANC, Òmnium, CDC i ERC, s'ha preguntat si aquest és el camí ràpid i segur que portarà la independència. "Crec que no", ha respost ell mateix, per acabar concloent: "no impugno la independència, però m'atreveixo a dir que hi ha molts camins que no són ni més senzills ni menys certs que el que nosaltres proposem per a l'Estat federal".

Herrera s'obre a fer entrar el PSC a la confluència amb Podem

El coordinador d'ICV, Joan Herrera, ha assegurat aquest dijous que el PSC els "pot acompanyar si vol" a la llista de confluència d'esquerres amb Podem i Procés Constituenttot i que Teresa Forcades ha posat condicions a la participació de la plataforma que lidera— però ha afegit que els socialistes no són "subjecte de canvi". El líder dels ecosocialistes ha opinat que amb el partit que lidera Iceta "no hi haurà canvi" i ha posat com a exemple la renúncia al referèndum sobre l'autodeterminació. Per això descarta que s'incloguin en la confluència que estan negociant.

Herrera ho ha dit en un acte celebrat a la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya celebrat a la seu de Comissions Obreres, que ha aplegat els principals líders de l'esquerra catalana.

La líder de Podem a Catalunya, Gemma Ubasart, ha dit que "hi haurà d'haver un pas enrere dels partits a l'hora de fer la confluència", i ha reconegut que el "canvi" que esperen està sent més lent del que els hi agradaria. En la mateixa línia s'ha pronunciat Herrera, en afirmar que hi ha d'haver "més protagonisme ciutadà" i "cares noves", "algú que no hagi tingut tan protagonisme a ICV". Un dels punts de fricció justament ha estat la tria del candidat. ICV va presentar Joan Coscubiela, diputat al Congrés i exmembre de Comissions Obreres, però la tria no va ser ben rebuda per Podem.

stats