CANVI DE CICLE
Política 06/09/2013

Herrera exigeix a Mas que celebri la consulta encara que l'Estat vulgui prohibir-la

El líder ecosocialista critica el "clima d'intolerància i de crispació" contra aquells que no expressen "una adhesió incondicional a la independència"

Roger Tugas
2 min
Joan Herrera, durant la conferència al Teatre del Raval / ACN

BarcelonaEl coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha exigit a Artur Mas aquest divendres en una conferència al Teatre del Raval que celebri la consulta encara que l'Estat la vulgui prohibir i que assumeixi "les conseqüències judicials i penals" que se'n derivin. Així, el líder dels ecosocialistes ha rebutjat en un auditori ple la possibilitat de celebrar unes eleccions plebiscitàries que serien "un frau", perquè "es vulnera el principi d'una pregunta clara" i perquè en uns comicis també es voten "altres coses". "Cal forçar al màxim la legalitat, tant de l'Estat com l'específicament catalana, emprant la llei catalana de consultes per via no referendària, convocant la consulta fins i tot si l'Estat s'hi oposa", ha reclamat Herrera, combinant "l'ús de la legalitat amb fórmules de desobediència civil, per portar la legalitat a l'extrem quan és necessari i anar més enllà de la legalitat establerta". En tot cas, ha apostat per buscar la unitat del catalanisme en aquest procés, portar abans al Congrés dels Diputats les iniciatives per poder fer el referèndum i, si calgués, fins i tot, impulsar una iniciativa legislativa popular que escenifiqui el suport popular al dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la mateixa manera, Herrera ha reconegut que cada cop més gent creu que "entre la situació actual, cada vegada més insuportable, i la independència, pot acabar optant per l'estat propi o, fins i tot, per la independència". Tanmateix, s'ha mostrat preocupat per "un cert clima d'intolerància i de crispació" per part de certs sobiranistes que tendirien "a estigmatitzar qui no expressa una adhesió incondicional a la independència". "Realment voleu sumar la diversitat que representa el país o només voleu els plenament i decididament convençuts?", s'ha preguntat el líder ecosocialista, que ha carregat contra l'eslògan que CDC va usar en una imatge a les xarxes socials, on afirmava que "l'Espanya subsidiada viu a costa de la Catalunya productiva".

Joan Ignasi Elena presenta l'acte

El dirigent del PSC i líder d'Avancem, Joan Ignasi Elena, ha presentat la conferència i ha defensat que, "si un 80% dels catalans diem 'sí' al dret a decidir, al final hi serà". Igualment, ha desitjat l'èxit de la Via Catalana, tot i que no hi anirà perquè serà independentista, ja que "en contra de la il·lusió no val el frontisme". Finalment, Elena ha cridat a confeccionar una alternativa d'esquerres que aspiri a governar la Generalitat.

stats