JUDICI AL FRANQUISME
Política 22/10/2013

La justícia argentina admet la querella d'ERC per l'afusellament de Companys

Joan Tardà va registrar-la el 15 d'octubre i acusa l'estat espanyol de crims contra la humanitat

Ara
1 min
Avui, 73è aniversari de l'assassinat de Lluís Companys, li retran homenatge a la seva tomba el Govern i el Parlament i partits com CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA.

BarcelonaLa jutge argentina María Servini de Cubría ha admès la querella que el diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà va registrar el 15 d'octubre en nom del partit per l'assassinat del president Lluís Companys a mans del règim franquista. Ho ha anunciat el mateix Tardà en una piulada aquest dimarts: "Acabem de rebre la notícia de l'Argentina que la magistrada María Servini ha admès la querella per crim contra la humanitat per l'afusellament de Companys".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La querella se suma a una causa que ja acumula 200 querelles més contra assassinats pel règim franquista i que fa més de tres anys i mig que la justícia argentina està tramitant. Tot i això, Tardà era prudent respecte a l'admissió de la seva querella, ja que aquesta acusa l'estat espanyol de crims contra la humanitat per l'assassinat del president de la Generalitat republicana i temia fortes pressions del govern espanyol. En el moment de registrar-la, el diputat d'ERC explicava a l'ARA des de Buenos Aires que esperava que, si la jutge l'acceptava –com ha estat el cas–, demanaria documentació i es començaria a fer "un forat a la muralla".

stats