Política 06/09/2016

Margallo parla de Catalunya i la situació d'Espanya en una reunió al Vaticà

El ministre d'Exteriors diu que la Generalitat està fent una "ofensiva internacional per explicar les raons del separatisme". Romeva respon que la seva missió és "explicar-se" i que el Govern ho fa amb "legitimitat legal" i "exigència democràtica"

Efe
3 min
José Manuel García Margallo en una imatge d'arxiu/ EFE

RomaEl ministre d'Afers Estrangers en funcions, José Manuel García-Margallo, s'ha reunit aquest dilluns amb el secretari vaticà de Relacions amb els Estats, Paul Richard Gallagher, amb qui ha abordat l'independentisme a Catalunya i la situació política a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

García-Margallo, en declaracions a la premsa espanyola, ha assenyalat que també tractarà aquests assumptes amb el seu homòleg italià, Paolo Gentiloni, durant un sopar. El ministre en funcions visita Itàlia per una sèrie de reunions després que diumenge va formar part de la delegació espanyola que va assistir a la canonització de la mare Teresa de Calcuta al Vaticà.

El seu objectiu en aquestes reunions, ha afirmat, és "tranquil·litzar la comunitat internacional de la situació d'Espanya malgrat la situació excepcional" que viu el país. "Tenim un pressupost aprovat, l'economia espanyola afronta els pròxims anys en una situació d'estabilitat infinitament més gran que la que teníem en el passat. Som el país que més creix a la Unió Europea i que crea més ocupació. El desequilibri extern i públic estan en certa mesura controlats", ha explicat.

Ha admès que Espanya "no podrà presentar abans del 15 d'octubre uns pressupostos a Europa i tampoc el pla d'estabilitat per corregir la desviació del dèficit", encara que ha assenyalat que no hi ha a la vista gaires turbulències que preocupin.

El ministre ha explicat que ha lliurat a Gallagher una carta, que també donarà al seu homòleg italià, en la qual s'expliquen les raons d'Espanya respecte a les ambicions dels independentistes. García-Margallo ha afirmat que en la missiva lliurada a Gallagher ha descrit el que li "agradaria que arribés a la ciutadania".

Davant una eventual declaració unilateral d'independència, que el ministre ha recordat que seria "contrària a la Constitució […], contrària al dret internacional […], Catalunya no seria un estat, ni reconegut com a estat per les Nacions Unides". "Un no és un estat quan diu que és un estat. L'ha de reconèixer la comunitat internacional com a estat", ha dit García-Margallo.

"La Generalitat ha fet una ofensiva internacional per explicar les raons del separatisme"

El ministre d'Exteriors ha recordat que a l'ONU hi ha un procediment que assenyala que "per ser estat es requereixen nou vots del Consell de Seguretat i cap veto". "Inimaginable. I després es requereixen 129 vots de l'Assemblea [General de l'ONU]. Així que imagineu… I si no és un estat, no pot seguir a la Unió Europea".

El cap de la diplomàcia espanyola ha dit que "la Generalitat està fent una ofensiva internacional per explicar les seves raons del separatisme", i ha defensat que "el govern [espanyol] té el dret d'explicar les seves".

"La meva missió és defensar la unitat d'Espanya, que és el bé primer, però també defensar els drets dels catalans i d'aquells que han sigut enganyats en els arguments, ja que no hi hauria reconeixement internacional, ni ingrés a la UE, i això es traduiria en una disminució del benestar de tothom", ha asseverat.

Ha assegurat també que s'han de "bastir ponts" amb les autoritats de Catalunya i que "s'han de resoldre moltes coses", com "el sistema de finançament, que ha estat profundament injust, no només per a Catalunya sinó també per a altres comunitats autònomes, com la valenciana".

Romeva respon: "El Govern té tota la legitimitat legal, el rigor i l'exigència democràtica"

El conseller d'Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva, ha contestat aquest dimarts al ministre Margallo i ha assegurat que la missió de la Generalitat és "explicar-se" i "parlar amb tothom". Ha defensat que la feina del Govern és "proporcionar informació" sobre el que passa a Catalunya i que ho fa amb tota la "legitimitat legal", el "rigor" i l'"exigència democràtica".

stats