Política 18/05/2016

Margallo confirma que ha utilitzat els serveis diplomàtics espanyols per anar en contra del procés

El ministre d'Exteriors en funcions afirma que l'Estat ha creat un "relat alternatiu" al de la Generalitat. "No podem tolerar que els catalans facin acció exterior" per la independència, ha dit

Ara
2 min
Joc diplomàtic brut

BarcelonaL'estat espanyol ha utilitzat el servei exterior per frenar el procés independentista? "Això és rigorosament cert". Aquesta ha estat la resposta del ministre en funcions José Manuel García Margallo en una entrevista a TVE, en què ha assegurat que els serveis diplomàtics espanyols s'han dedicat a crear un "relat alternatiu" al de els institucions catalanes per tal que l'opinió pública internacional i les cancelleries dels principals estats es posicionin a favor de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Margallo, que ha defensat aquests postulats amb tota naturalitat, ha defensat que mentre la Generalitat explica que Catalunya es vol independitzar, el govern espanyol s'ha dedicat a remarcar que l'ordenament constitucional no permet el dret a l'autodeterminació.

"El que és xocant és que els sembli bé [als catalans] que [Carles] Puigdemont es gasti els diners dels contribuents en vendre l'independentisme en contra de la Constitució i que nosaltres no puguem fer un relat alternatiu explicant l'ordre constitucional", ha sentenciat, "no podem tolerar que facin [els catalans] acció exterior per defensar un procés que és contrari a l'ordenament exterior, europeu i de les Nacions Unides".

Tal com va explicar l'ARA dissabte, García-Margallo ha confirmat que en el seu mandat ha ordenat que l'aparell internacional espanyol (un miler de diplomàtics de carrera i 129 ambaixades amb un pressupost superior als 800 milions anuals) combati el procés català, amb un pressupost de poc més d’11 milions, set delegacions polítiques a l’estranger i acompanyat per la tasca del Diplocat, l’ens de diplomàcia pública. De fet, els que el coneixen bé afirmen que al ministre l’han obsessionat dos assumptes: el procés i el plet amb el Regne Unit pel penyal de Gibraltar.

stats