ACORDS POSTELECTORALS
Política 02/06/2015

El PSPV, Compromís i Podem pacten les bases del futur govern

L’esquerra valenciana assumeix cinc eixos programàtics bàsics però difereix sobre qui ha de tenir la presidència

Salvador Almenar
5 min
CONDEMNATS A ENTENDRE’S 
 Mónica Oltra, Ximo Puig i Antonio Montiel són conscients que necessiten sumar per bastir un govern estable.

ValènciaVuit dies després de les eleccions autonòmiques que van confirmar l’enfonsament del PP al País Valencià, les forces d’esquerres que van obtenir representació a les Corts Valencianes -el PSPV-PSOE, Compromís i Podem, per aquest ordre- van mantenir ahir una primera reunió per mirar d’arribar a una entesa per formar un govern progressista. Ahir tocava posar les bases del futur executiu valencià. La trobada, convocada dijous passat pel líder de Podem, Antonio Montiel, estava plantejada com una primera “presa de contacte” que permetés a les tres forces d’esquerres amb possibilitats de sustentar el govern de la Generalitat asseure’s al voltant d’una mateixa taula i iniciar les converses per arribar a un pacte. I representava també un primer pas per rebaixar la tensió generada durant l’última setmana per les declaracions del líder socialista i la candidata de Compromís, Ximo Puig i Mónica Oltra, respectivament, sobre qui ha de ser el futur president valencià.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta decisió, que és la que més problemes i tensions generarà entre els tres partits polítics, no es va abordar en la reunió que ahir es va celebrar en un edifici de la Universitat de València, sinó que es va preferir ajornar-la per més endavant amb l’objectiu de no bloquejar les negociacions. I és que el PSPV-PSOE i Compromís es mantenen ferms en la seva convicció que les urnes van donar legitimitat als seus respectius candidats per reivindicar la presidència de la Generalitat Valenciana.

Tant Montiel -que era l’amfitrió i que ha adoptat un paper de mitjancer, atès que la idea inicial de Podem és no entrar a formar part del govern- com Oltra i Puig van explicar als mitjans després de les dues hores que va durar la reunió que no s’havia parlat de persones ni de qui serà el president de la Generalitat, més enllà d’“alguna broma”, va matisar el líder socialista, que no va voler aclarir de quin tipus havien sigut aquests comentaris. Potser Puig va voler entendre com una broma que Oltra plantegés que no seria cap idea forassenyada que la presidència de la Generalitat fos per a ella, atès que el seu partit havia triplicat els resultats respecte als comicis del 2011, mentre que els socialistes havien perdut un terç dels seus suports. O potser la broma consistia a fer veure a Podem i Compromís que si no facilitaven la seva investidura el PSOE podria buscar el suport de Ciutadans. Fos en broma o no, fonts coneixedores de la reunió van assegurar a l’ARA que aquestes possibilitats es van posar damunt la taula, tot i que no van ser objecte de debat.

Combatre la pobresa i la corrupció

Malgrat que encara queden aspectes importants per debatre i molt de recorregut en les negociacions, ahir els tres partits, que van coincidir a assenyalar la “cordialitat” i el bon ambient que va presidir la trobada, van posar la primera pedra del futur govern valencià. Així, el PSPV-PSOE, Compromís i Podem van acordar els eixos programàtics que han de ser prioritaris per al nou Consell, que es resumeixen en aquests cinc punts: impulsar un pla de xoc contra la pobresa, elaborar un pla de xoc contra la corrupció i a favor de la regeneració democràtica, recuperar i reflotar els serveis públics, canviar el model productiu, i realitzar una auditoria del deute públic i reivindicar un nou model de finançament autonòmic.

Aquest full de ruta és el punt de partida per a la comissió negociadora, que estarà integrada per representants dels tres partits i que demà mateix mantindrà la primera reunió per materialitzar aquestes línies programàtiques en propostes concretes que representaran “no un acord entre partits sinó un acord amb la ciutadania”, en paraules d’Oltra.

Malgrat que les tres formacions incloïen en els seus programes electorals mesures relacionades amb aquests eixos programàtics, des de Compromís es van mostrar especialment contents per haver aconseguit posar en l’agenda del futur govern de la Generalitat Valenciana els que eren els cinc aspectes claus del seu programa de govern amb el qual es van presentar als comicis autonòmics del 24 de maig.

Els tres partits progressistes no van tenir gaires problemes per arribar a un acord de mínims, ja que no tenen cap altra sortida. Des del mateix dia de les eleccions se sabia que el programa no seria un impediment perquè hi hagi un govern progressista que faci virar a l’esquerra les polítiques de la Generalitat Valenciana després de 20 anys de governs del PP, i que els possibles desacords vindran de la negociació de la composició del govern.

Podem prefereix no governar

Ximo Puig i Mónica Oltra ja van demostrar la setmana passada que, malgrat la voluntat de tots dos de formar un govern de progrés, les negociacions no han de ser necessàriament fàcils. Primer de tot perquè tots dos creuen que tenen prou motius per ser presidents i, després, un cop resolta la principal incògnita, perquè hauran de pactar el nombre de conselleries, la seva organització i els noms dels que en seran els responsables.

En aquesta negociació Podem potser serà un espectador de luxe o fins i tot és probable que no tingui una cadira en aquestes reunions. La raó és que Antonio Montiel, ara per ara, manté que el seu partit “no està en la lògica del govern” i que no preveu formar-ne part, per la qual cosa els socialistes i Compromís discutirien la composició de l’executiu en reunions bilaterals.

Malgrat les declaracions que instants abans havia fet Montiel a la premsa, Oltra va dir que sí que li agradaria que Podem tingués representació en el govern valencià. “Espero que puguem formar un govern amb la màxima pluralitat possible”, va raonar la líder de Compromís, que sap que si Podem forma part de les negociacions de la composició del nou executiu les seves possibilitats de ser presidenta augmenten. Tant el candidat valencià de Podem com el seu líder a Madrid han manifestat públicament que “tenen més coincidències” amb ella que no pas amb els socialistes. Potser justament per aquesta lectura, el candidat socialista, Ximo Puig, preguntat per si voldria que la formació de Montiel formés part del Consell, es va limitar a dir que vol que el govern sigui “tan sòlid com sigui possible, amb el màxim suport i, més enllà del govern, que hi hagi forces polítiques que li donin suport, almenys en la investidura”.

Acord per a la mesa de les Corts

El que és clar és que cap de les formacions implicades en el diàleg no vol allargar massa les negociacions, amb l’objectiu que l’11 de juny -data en què es constitueixen les Corts Valencianes- ja hi hagi un acord. El també secretari general del PSPV, Ximo Puig, va assenyalar que espera que aviat siguin capaços d’arribar a un acord de govern “perquè els ciutadans es mereixen una resposta tan immediata com sigui possible”. “Els valencians necessitem al més aviat possible un nou govern que es posi a treballar”, va sentenciar. Per la seva banda, Oltra va demanar “calma”, perquè encara hi ha “temps” per pensar en els membres del futur Consell. El que sí que van acordar de cara a la constitució del Parlament és que la mesa de les Corts estarà formada per primera vegada per un representant de cada grup parlamentari, incloent-hi el PP i Ciutadans.

Montiel i Oltra no descarten un pacte per als comicis espanyols

Els candidats de Podem, Antonio Montiel, i de Compromís, Mónica Oltra, van reiterar ahir la sintonia que hi ha entre les dues formacions i la seva manera d’entendre la política. Aquesta bona entesa entre la coalició valenciana i el partit de Pablo Iglesias podria ser la base d’un hipotètic pacte de cara a les eleccions generals, previstes inicialment per al mes de novembre. Malgrat que cap dels dos va voler respondre a les preguntes formulades sobre aquest possible pacte per concórrer junts a les urnes, ni Oltra ni Montiel van descartar aquesta possibilitat. El líder de Podem va reconèixer la “sintonia” amb Compromís i va assenyalar que entén que el seu partit pot ser “la plataforma o l’espai comú per a moltes organitzacions que aposten pel canvi”. Per la seva banda, Mónica Oltra va demanar “calma” perquè primer cal formar el govern valencià, però va dir que el resultat del 24-M fa que sigui necessària una “reflexió” de cara als comicis espanyols.

stats