Política 10/01/2016

Rajoy avisa: "No en deixarem passar ni una contra la unitat d'Espanya"

La Moncloa rep Puigdemont amb una apel·lació al compliment de la llei i les sentències del TC i el cap de l'executiu obre ronda amb l'oposició

Ferran Casas
2 min
Mariano Rajoy aquest diumenge al vespre a la Moncloa / EFE

MadridCarles Puigdemont no ha estat ben rebut com a nou president de la Generalitat al Palau de la Moncloa. Minuts abans que es votés la seva investidura, el cap de l'executiu espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha comparegut per valorar el seu discurs. Després d'afirmar que la seva intervenció es basava en "una il·legalitat constatada", en referència a la declaració d'inici del procés de desconnexió que el TC va tombar el dos de desembre ha lamentat que malgrat la retirada d'Artur Mas això "no hagi canviat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy ha estat clar quan ha afirmat que, malgrat que el seu és un govern en funcions, i 'a priori' amb la iniciativa legislativa molt limitada, té "més instruments que mai per defensar la legalitat". Ha deixat clar que l'estat de dret "funciona sempre" i ha llençat un avís contundent: "No deixarem passar ni una sola actuació contra la unitat d'Espanya i la sobirania o en contra de la llei i els tribunals", ha afirmat en una compareixença sense preguntes al Palau de la Moncloa. "Estem en plenes facultats i estarem pendents", ha assegurat el president espanyol.

Per ell, Puigdemont "no té legitimitat" per tirar endavant perquè el TC ja va deixar clar que la resolució en què es basa el procés "no existeix perquè és contrària a la democràcia, la Constitució i l’Estatut i és una violació dels drets dels ciutadans". Rajoy ha afirmat que la nació espanyola és "lliure i avançada" i no permetrà "que ningú assumeixi poders il·limitats i sense control". El cap de l'executiu en funcions ha explicat que ha trucat a Pedro Sánchez i Albert Rivera però que no ha trobat a Pablo Iglesias, amb el qual contactarà en les properes hores. Ha evitat, però, pressionar els socialistes sobre la governabilitat, tal com va fer ahir. Tot plegat, per enviar un "missatge de tranquil·litat" segons el qual no hi haurà ni estructures d'estat ni procés constituent.

stats