Política 28/12/2015

Del "perill" a saltar-se la llei a les eleccions anticipades: totes les reaccions a l'assemblea de la CUP

Podem aposta per uns nous comicis al març per construir una majoria al voltant del referèndum i C's insisteix en el risc d'un eventual trencament de la legalitat

Ara
4 min
El grup parlamentari de Catalunya sí que es pot, a les escales del Palau del Parlament / ACN

BarcelonaDesprés de l'empat a l'assemblea de la CUP, les reaccions per part de la resta de partits polítics no s'ha fet esperar. Mentre que la líder de C's, Inés Arrimadas, ha optat per agitar l'espantall d'un acord entre Junts pel Sí i l'esquerra alternativa, des de Podem han optat per reclamar eleccions anticipades. El resultat de les eleccions espanyoles de diumenge passat està clar que també influeixen en la resposta que les diferents formacions polítiques donen a la dicotomia entre Mas o març.

C's

Arrimadas avisa d'un eventual trencament de la legalitat

La líder de C's a Catalunya, Inés Arrimadas, ha demanat aquest dilluns eleccions anticipades per acabar amb la "bogeria política", després de l'assemblea de la CUP a Sabadell. "Estem donant una imatge lamentable al món", ha sentenciat en una roda de premsa al Parlament, tot i que ha admès que unes eleccions al març no és l'escenari ideal, ja que serien les quartes a Catalunya des de 2010 (també pesa la desinflada de la formació taronja als comicis del 20-D).

D'altra banda, en declaracions a Telecinco, ha avisat que el risc no és únicament que la CUP decideixi finalment investir Artur Mas president de la Generalitat, sinó que a partir d'aquesta investidura es comencin a saltar les lleis. "No s'acaba amb si la CUP decideix investir Mas o hi ha eleccions, sinó que, si fan president Mas, es declararà la independència de Catalunya", ha advertit Arrimadas en declaracions a Telecinco.

Arrimadas ha demanat que Catalunya torni a la normalitat amb "programes sensats" i ha asseverat que "la solució no és trencar amb Espanya, sinó reformar-la". En aquest sentit, Arrimadas ha demanat eleccions anticipades per "acabar amb la bogeria política" a Catalunya.

PSC

Iceta: "La presidència de la Generalitat no pot ser objecte de subhasta"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, també s'ha pronunciat sobre el resultat de l'assemblea de la CUP d'aquest diumenge a Sabadell. En declaracions als periodistes abans de participar en el comitè federal del PSOE a Madrid, ha avisat Artur Mas que "la presidència de la Generalitat no pot ser objecte de subhasta".

El dirigent socialista ha defensat que no es pot buscar la investidura sense garantir al mateix temps l'estabilitat de l'acció del Govern, i ha considerat que, fins ara, Artur Mas va en la direcció "absolutament contrària". Per això, l'ha instat a rectificar i reconèixer que el seu objectiu de fer d'aquesta legislatura una transició cap a la independència "és un error".

Iceta ha defensat la CUP de les crítiques i ha assegurat que qui té la responsabilitat de la situació a Catalunya és el president de la Generalitat.

PP

Albiol demana noves eleccions davant la "humiliació als catalans" de CDC i la CUP

El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, ha demanat al president de la Generalitat, Artur Mas, que acabi amb aquesta "humiliació als catalans" de CDC i la CUP i convoqui unes noves eleccions. El dirigent popular ha avisat que amb episodis com el d'ahir s'està fent "el ridícul" davant la resta d'Espanya i la comunitat internacional.

L'exalcalde de Badalona ha acusat Mas de "desprestigiar i rebaixar" la institució de la presidència de la Generalitat fins a uns "extrems inadmissibles", i ha defensat que Catalunya no pot seguir "aturada" i necessita un nou Govern que deixi de banda el procés independentista. "Mas ha de recuperar la dignitat, ja no per ell, sinó per la institució que representa".

Albiol, que fins ara no havia demanat noves eleccions, ha opinat que aquesta és l'única solució "per recuperar la dignitat i desbloquejar l'actual escenari", i ha vaticinat que tindran una participació inferior a anteriors comicis perquè els catalans comencen a estar "avorrits". També la vicesecretària d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, ha considerat que el president de la Generalitat ha sortit "humiliat" de l'assemblea de la CUP.

Catalunya Sí que es Pot

Els diputats de Podem demanen eleccions anticipades

Després del resultat de l'assemblea de la CUP, els diputats de Podem en el si de Catalunya Sí que es Pot al Parlament han reclamat eleccions anticipades. En un comunicat, la formació lila –després de la victòria a Catalunya a les eleccions espanyoles– destaca que la CUP està "més dividida que mai" un cop constatat l'empat de l'assemblea entre els partidaris d'investir Artur Mas i els que continuaven vetant l'actual president en funcions i asseguren que el país no es pot permetre la paràlisi que fa ja tres mesos que dura. "Hi ha alternativa al xantatge de Mas: el rescat i noves eleccions que donin un futur de més equitat per a la gent de Catalunya", asseveren els diputats de Podem, que han defensat que el resultat electoral del 27-S no legitima una desconnexió institucional unilateral.

En aquesta línia, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) al Parlament, Joan Coscubiela, ha demanat retornar a la casella del dret a decidir i ha instat la CUP a "recomposar" les forces polítiques d'esquerra per construir una "alternativa" a Artur Mas. Ho ha dit en relació al posicionament d'un sector de la CUP a fer un front comú d'esquerres en unes hipotètiques eleccions al març. "Qualsevol hipòtesi serà valorada però sempre des de la claredat dels objectius: referèndum (acordat amb l'Estat), procés constituent "no subordinat" però no "autàrquic" i un pla de rescat ciutadà.

D'altra banda, ha considerat que seria "incomprensible" que la CUP acabés investint Artur Mas, ja que a parer seu seria contradir el seu compromís electoral i també el resultat de l'assemblea -malgrat que acabés en empat. "Han dit mil vegades que no farien Mas president i ahir l'assemblea no va avalar un canvi de posicionament", ha dit Coscubiela en una roda de premsa al Parlament.

stats