Política 05/09/2016

Sánchez es presentarà a la investidura si té els suports suficients

Obre un diàleg amb totes les forces polítiques, inclòs el PP i els partits independentistes. Insta Podem i C's a deixar de vetar-se

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Pedro Sánchez amb el seu secretari d'organització, César Luena, durant l'executiva del PSOE celebrada aquest dilluns. EFE

MadridPedro Sánchez fa el pas. El secretari general del PSOE ha anunciat aquest dilluns que aquesta mateixa setmana té la intenció d'obrir una ronda de contactes amb tots els partits, inclòs el PP i les formacions independentistes (excepte Bildu), per trobar una "solució" que no passi per Mariano Rajoy i eviti la convocatòria d'unes terceres eleccions. Nega que s'estigui postulant per a la investidura, però insisteix que els socialistes "sempre estaran en la solució" i que no acceptaran un candidat alternatiu al PP. És a dir, es tornarà a presentar a la investidura si té els suports suficients. "Puc garantir que el PSOE no liderarà una investidura fallida", ha afirmat. "El PSOE no es presentarà a cap investidura ni plantejarà un programa de govern que no compti amb la majoria suficient", ha insistit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La principal crida del líder del PSOE és per a Podem i Ciutadans. Demana que acabin amb els vetos mutus i que seguin a dialogar, igual que ell té intenció d'asseure's amb els populars. Per intentar trobar una solució? No. Sánchez ha dit que vol seure a parlar amb Rajoy per saber els seus plans per evitar unes terceres eleccions perquè creu que la intenció del president en funcions és "seguir de braços creuats" fins a les eleccions basques i gallegues. Amb tot, Sánchez manté el 'no' al líder popular i només té intenció de convocar un comitè federal un cop acabi la ronda de contactes i tingui sobre la taula una solució.

Reunions "discretes"

Ferraz no vol que la ronda de diàleg sigui un "teatre" com fa set mesos. Sánchez començarà a fer trucades a la resta de líders i, si volen "discreció", la reunió es farà a porta tancada. "No marejarem la perdiu", assenyalen fonts de la direcció socialista. "Hi anirem relaxats perquè l'altre cop no va funcionar", afegeixen.

En ser preguntat sobre si el que busca és descarregar la responsabilitat en la resta de partits, el líder socialista ha assegurat que "no busca culpables" sinó "responsables polítics". "El PSOE actuarà amb molta generositat i sense crear falses expectatives. Sóc una persona que parla clar, va de cara i és coherent", ha afegit.

Díaz demana "no enganyar" amb un pacte "inviable"

Els socialistes andalusos no veuen amb bons ulls la temptativa de Sánchez. En roda de premsa després de l'executiva del PSOE-A -en què ha assistit la 'baronessa' Susana Díaz-, el secretari d'organització del partit, Juan Cornejo, ha qualificat d'"inviable" buscar un pacte entre Podem i Ciutadans i ha demanat a Ferraz que "no enganyi" els ciutadans. Per a Díaz, l'única manera per parlar de l'abstenció del PSOE és que Mariano Rajoy accedeixi a fer un pas enrere.

stats