ELECCIONS ESPANYOLES
Política 07/05/2016

Ultimàtum de Demòcrates per anar amb Convergència el 26-J

Núria Orriols
2 min

BarcelonaDemòcrates de Catalunya no vol anar sota les sigles de Convergència i insisteix a marcar perfil propi davant els que han sigut, des de la fundació del partit democristià, els seus socis electorals. Davant la negativa de CDC a reeditar la marca Democràcia i Llibertat -Artur Mas va avançar dilluns que el nom de Convergència apareixerà en la candidatura del 26-J-, el líder democristià, Antoni Castellà, va llançar ahir un ultimàtum per anar junts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d’una reunió extraordinària de la seva cúpula dijous, Castellà va proposar una llista “transversal” amb el nom de Junts per Catalunya i que aixoplugui CDC, Demòcrates, Reagrupament, MES i Solidaritat per la Independència. N’exclou ERC, que ja ha aprovat presentar-se en solitari, i la CUP, que no concorre al 26-J. “Tenim un projecte propi, si hem de ser un afegitó de CDC no té sentit”, apunten fonts del partit, que defensen que aquesta llista transversal seria com repetir “Junts pel Sí però sense Esquerra”. La direcció de Convergència debatrà dilluns la proposta, però d’entrada el partit és reticent, segons Efe.

A banda de demanar a CDC que renunciï a les sigles, el dirigent democristià va condicionar la formació de la coalició -el termini s’acaba el 13 de maig- al fet que la llista sigui encapçalada per un independent. Tot i que no s’han fet públics noms, podria ser un perfil semblant al que representa l’exconseller Ferran Mascarell, ara delegat del Govern a Madrid. A CDC, com a partit gran, se li reservaria el número dos de la llista.

Demòcrates defensa que l’independentisme té ara una “finestra d’oportunitat” per fer “front comú” a Madrid i “bloquejar” la política espanyola fins que l’Estat no “desbloquegi” el procés sobiranista, és a dir, per fer una aliança electoral per aconseguir un referèndum vinculant sobre la independència, a més de posar punt final als recursos contra les lleis que aprova el Parlament i el Govern, la “persecució judicial” contra els càrrecs electes que han subscrit la declaració rupturista del 9-N i l’“ofec econòmic” de Catalunya.

I si CDC no accepta les condicions? Castellà va donar a entendre que, en aquest cas, el partit no anirà al 26-J. Els democristians traslladaran la proposta als actors interpel·lats (veuen opcions d’entesa amb MES i Reagrupament) i prendran una decisió definitiva després de consultar-ho a les bases.

stats