Política 23/11/2016

Mor Rita Barberá després de patir un infart en un hotel de Madrid

La senadora del PP i exalcaldessa de València, de 68 anys, ha sigut atesa pels serveis d'emergències mèdiques, que no han pogut fer res per salvar-li la vida. Una germana seva ha donat l'avís a urgències en veure que respirava malament. El funeral es farà demà sense institucions ni partits. El president Rajoy ha confirmat l'assistència al sepeli

Francina Bosch
6 min
Rita Barberá arriba dilluns passat al Suprem per declarar

BarcelonaLa senadora del PP i exalcaldessa de València Rita Barberá ha mort aquest dimecres a primera hora del matí després de tenir un infart en un cèntric hotel de Madrid. Barberá ha sigut atesa per sanitaris del SUMMA, que no han pogut fer res per salvar-li la vida. L'autòpsia, realitzada a l'Institut Forense de Madrid, ha confirmat que el motiu de la mort ha sigut un infart. El funeral se celebrarà demà dijous a València sense institucions ni partits per exprés desig de la família, que ha agraït totes les mostres de suport rebudes durant el dia d'avui.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i la voluntat de fer un sepeli íntim, segur que són moltes les personalitats del món de la política que a títol individual hi van al Tanatori de València. De fet, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, hi acudirà en la seva condició d'amic íntim de Rita Barberá.

L'última aparició pública de Barberá va ser dilluns, quan va comparèixer davant del Suprem per declarar per un possible cas de blanqueig de diners vinculat al cas Imelsa. Mentre declarava, la senadora va ensopegar i va caure de l'estrada del tribunal. Ahir Barberá no va acudir al ple que es va celebrar a la cambra alta.

Fonts d'emergències de la Comunitat de Madrid han indicat a Efe que el 112 ha rebut una trucada de l'Hotel Villareal de Madrid a les 07.00 hores. Una germana de Barberà, Maria José, que es trobava amb ella a l'hotel, ha sigut la que ha trucat a urgències en veure que respirava malament.

Fonts pròximes a l'exalcaldessa de València han explicat que, ahir a la tarda, María José Barberá va sospitar que la senadora no es trobava bé després de parlar amb ella per telèfon, i va decidir viatjar, juntament amb un nebot, des de València a Madrid per acompanyar-la.

Una altra de les germanes de Barberà, Asunción, ha arribat aquest matí a Madrid amb el seu marit, que és advocat i estava ajudant la senadora en el cas Imelsa.

Fins al lloc s'han desplaçat els facultatius que han atès Barberá, de 68 anys, que ha patit una parada cardiorespiratòria i a la qual han practicat, sense èxit, maniobres de reanimació durant més de 30 minuts.

Empleats dels serveis funeraris traslladen el cadàver de Rita Barberà, que ha mort aquest matí en un hotel de Madrid després de patir un infart

Els serveis funeraris han traslladat el cos de Barberá a l'Institut Anatòmic Forense, on li ha sigut practicada l'autòpsia, que ha confirmat que la causa de la mort ha sigut un infart.

La direcció del PP al Senat i bona part del comitè de direcció del partit, amb la secretària general, María Dolores de Cospedal, al capdavant, s'ha traslladat a l'hotel on ha mort Barberá per donar suport a la seva família.

La família de la senadora ha mostrat el seu desig que el funeral, que se celebrarà demà a les 16.00 h al tanatori del cementiri de València, es faci en la "intimitat", amb familiars i amics, sense la presència d'institucions ni partits polítics.

Un furgó de la Policia Nacional davant de les portes de l'hotel de Madrid on ha mort Rita Barberá

Just feia 48 hores que Barberá havia declarat davant el jutge del Tribunal Suprem Cándido Conde Pumpido i havia reconegut que en les eleccions del 2015, en què optava a l’alcaldia, va aportar 1.000 euros al partit, però va negar que la formació li tornés aquests diners en dos bitllets de 500 euros. El magistrat la investigava per un delicte de blanqueig de capitals, tot i que l’exalcaldessa va negar la seva vinculació amb aquesta trama.

El ple del Congrés, que ha rebut la notícia amb consternació, ha guardat un minut de silenci en record de Barberá abans de començar la sessió de control al govern. Els diputats de Podem no han participat del gest d'homenatge a la cambra baixa.

El Congrés ha guardat un minut de silenci per la mort de Rita Barberá

El ple del Senat, que havia de començar a les 09.00 h, s'ha endarrerit després de saber-se la mort de la senadora del PP. El president de la cambra, Pío García Escudero, ha convocat els portaveus dels grups just després que transcendís la notícia.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha lamentat la mort de Barberá. "Estem enormement afectats", ha assegurat al passadís del Congrés de Diputats.

Per la seva banda, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha afirmat que "cadascú tindrà sobre la seva consciència el que ha fet i ha dit" sobre Barberá, així com les "barbaritats que se li han atribuït sense cap prova ni justificació". En la mateixa línia, l'expresident del Congrés de Diputats Jesús Posada ha dit que la mort de Barberá "és una situació trista" especialment per a ell, perquè es coneixien "des de petits" i ha afegit que "l'ha perseguit una cacera totalment injustificada i després passa el que passa".

Per contra, l'exministre d'Exteriors José Manuel García Margallo, que era amic personal de Barberá, ha destacat "el patiment" que havia sofert la senadora els últims dies i ha criticat que membres del partit "li han donat l'esquena".

L'Ajuntament de València ha col·locat un ram de roses a la bancada del grup popular moments abans del ple extraordinari en el qual s'han decretat tres dies de dol a la ciutat per l'exalcaldessa Rita Barberá

La mort de Barberá obligarà el Suprem a arxivar la causa oberta per blanqueig de capitals contra la popular, ja que l'article 130 del Codi Penal estableix que amb el traspàs de la persona investigada queda extingida la seva responsabilitat penal.

L'Ajuntament de València ha decretar 3 dies de dol per la mort de la seva exalcaldessa i ha acordat per unanimitat hissar les banderes a mig pal.

Rita Barberá, l'alcaldessa màxima

Nascuda a València fa 68 anys, Rita Barberá Nolla va pujar al ring de la política el 1976 com a cofundadora d'Alianza Popular a València. Però no va ser fins al 1991 que, catapultada pel suport d'Unió Valenciana, va assaborir el seu primer gran èxit polític: l'alcaldia de València. Un càrrec que va ocupar durant 24 anys, fins al juny del 2015, i en el qual va enllaçar 5 majories absolutes.

En la seva àmplia trajectòria política ha ocupat nombrosos càrrecs: diputada a les Corts Valencianes (1983-2015), alcaldessa de València (1991-2015) i presidenta de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (1995-2003).

Fotografia d'arxiu de la senadora i exalcaldessa de València Rita Barberá, feta el 16 de juny del 2007. En la imatge, Barberá mostra la vara d'alcaldessa després de tornar a guanyar les municipals per majoria absoluta

Escollida candidata a l'alcaldia de la ciutat a les eleccions municipals del maig del 2015, la seva llista va ser la més votada, però l'acord entre Compromís, PSPV i València en Comú la va desplaçar com a regidora i va ser substituïda per Joan Ribó. El 12 de juny del mateix any va renunciar a la seva acta com a regidora per evitar acudir a la investidura del nou alcalde de València. El 23 de juliol va fer el salt a la política estatal i va prendre possessió com a senadora del PP per designació autonòmica a la cambra alta. El 31 de juliol va renunciar al seu escó com a diputada a les Corts Valencianes.

El 13 de setembre del 2016 el Tribunal Suprem va decidir investigar-la per presumpte blanqueig de capitals. L'endemà, Barberá sol·licitava la baixa del PP però es negava a lliurar la seva acta de senadora perquè, al seu parer, fer-ho es podria entendre "com una assumpció de responsabilitat". El 27 del mateix mes Barberá va renunciar a ser portaveu de torn del grup mixt –on es va integrar després de deixar el PP–, i va quedar com a viceportaveu del grup mixt a la comissió d'incompatibilitats del Senat.

Al llarg de la seva trajectòria, Barberá ha estat guardonada, entre altres, amb el premi Women Together, atorgat pel programa de la Unesco 'Together in the World' (gener del 2000); el Teleco Honoris Causa (maig del 2002), i el premi Emprenedors amb Valors, de la Confederació Espanyola de Directius i Executius (novembre del 2004). El 2005 va rebre la insígnia d'oficial a l'Orde Nacional del Mèrit de la República Francesa en reconeixement al seu "compromís europeu".

stats