TELEVISIÓ
Mèdia 19/01/2012

TV3 destapa l''Olor de Còlonia' de Can Vidal

Natalia Araguás
2 min
TV3 destapa l''Olor de Còlonia' de Can Vidal

Una fàbrica tèxtil que funciona dia i nit i una flaire, no ben bé aromàtica, que enrareix l'ambient d'una societat tancada. Aquesta és l'atmosfera que es recrea aquests dies a la Colònia Vidal de Puig-reig (Berguedà), on TV3 i Diagonal TV roden des del novembre fins a l'1 de febrer la minisèrie Olor de Colònia, que s'estrenarà la propera temporada. En dos capítols, cadascun de 90 minuts de durada, s'evoca la vida en una d'aquestes comunitats -Colònia Viladomat, a la ficció- de l'any 52 al 64.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La història arrenca amb la mort de l'Isidre, l'escrivent principal de la colònia, en un incendi de circumstàncies tèrboles. La vídua, la Teresa -interpretada per Maria Molins- ha de cedir casa seva al Climent (Pep Planas), que rellevarà el seu marit en el càrrec. Tot i que ell està casat amb la Matilde (Míriam Iscla), entre tots dos ressorgeix un vell amor d'adolescència. Dirigida per Lluís Maria Güell ( Les veus del Pamano i Ermessenda ), Olor de Colònia compta amb un pressupost de 2,7 milions d'euros. Ha implicat els veïns de la zona: uns 450 hi participen com a figurants, després que 1.600 es presentessin al càsting.

Pel que fa al rodatge, ahir va transcórrer a zero graus a la plaça Puríssima Concepció de la colònia, que va traslladar-se al maig de fa 50 anys. "Aquest espai ajuda molt a ficar-te en el personatge", destaca Molins. Han arribat a gravar durant una setmana de sis de la tarda a sis de la matinada: així van enregistrar una de les escenes més complicades des del punt de vista tècnic, la de l'incendi, en un hangar buit de la pròxima colònia de Cal Casas. Un nou sistema digital permetrà també efectuar una reproducció fidel de la fàbrica, amb uns 300 telers recreats basant-se només en 17 de reals, diu Güell.

La minisèrie es basa en la novel·la homònima de Sílvia Alcàntara, que va viure a la Colònia Vidal durant el mateix període que ficciona. El que era el seu pis avui s'ha convertit en un dels platós de rodatge. "És un thriller ", aclareix l'autora a l'ARA davant una pregunta recurrent: Olor de Colònia ésautobiogràfica? Ho nega: "Era conscient que havia de posar-hi marro. Totes les històries són inventades però qualsevol novel·la es vesteix amb els nostres sentiments i records, sobretot en el farciment dels personatges". Està previst que Alcàntara aparegui en un cameo com a teixidora. A la sèrie el seu alter ego s'endevina en la Cèlia, la rebel filla del Climent, apunta l'actriu que li dona vida, Greta Fernández ( La Rier a). Segons explica, el seu pare -Eduard Fernández- l'ha ajudat a preparar-se el personatge.

A la Colònia Vidal, que va deixar de funcionar als 80, encara hi viuen entre quinze i vint dels antics treballadors de la fàbrica: als anys d'esplendor, donava feina a uns 700. Ara és escenari de rodatges -com Pa negre i Barcelona, ciutat neutral - i acull un museu, dirigit per Jordi Vidal, descendent dels fundadors de la colònia. "És una novel·la", diu ell preguntat pel malestar que l'ambient opressiu de la ficció va causar entre alguns dels antics habitants. "Això és com la mili: cadascú s'ho pren segons el seu tarannà i com li hagi anat", observa l'actor Miquel Gelabert, que interpreta el Bernat, clau per resoldre el misteri de la mort de l'Isidre.

stats