ELECCIONS EUROPEES
Política 01/06/2014

Mas es confessa “crític” amb el resultat del 25-M davant quadres de CDC

Rull retreu a ERC que refusi governar, una “responsabilitat que és el moment d’assumir”

Oriol March / Roger Tugas
4 min
Corominas, Mas, Rull i Turull van valorar ahir els resultats electorals del 25-M amb els consellers nacionals de CDC i es van ratificar en el full de ruta cap al 9-N.

BellaterraTot i que de portes enfora Artur Mas ha intentat positivitzar el resultat de CiU el 25 de maig –segona força a Catalunya per darrere d’ERC, malgrat haver guanyat 100.000 vots respecte del 2009–, de portes endins el president de la Generalitat es mostra més crític. I ahir ho va fer saber als consellers nacionals de CDC que es van reunir a Bellaterra. “Sóc més crític amb el resultat del que ho ha estat el partit”, va confessar als quadres nacionalistes en la seva intervenció a porta tancada, segons fonts consultades per l’ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Era el primer consell nacional posterior al 25-M i bona part de la trobada va anar sobre les eleccions europees. Mas va fer saber als dirigents del partit que no és el millor resultat que podia esperar. El president es va implicar directament en campanya, especialment l’última setmana, i la seva presència era la principal arma que tenien els nacionalistes per obtenir la victòria davant una ERC en alça. De fet, dirigents de CiU consultats opinen que la diferència amb els republicans hauria estat “més gran” en cas que Mas no hagués fet un pas endavant al costat de Ramon Tremosa.

Malgrat tot, el vice secretari general de coordinació institucional de CDC, Lluís Corominas, va tornar a celebrar, en una intervenció oberta a la premsa, uns resultats que van servir per incrementar la participació i augmentar els suports al bloc del dret a decidir. “Ens hauria agradat guanyar”, va limitar-se a apuntar com a negatiu, tot i que va assegurar que les eleccions van servir per reforçar el procés. Corominas va tornar a recordar –en la línia del que va fer Mas la nit electoral– que és CiU qui està “assumint totes les responsabilitats de les institucions en el pitjor moment de la crisi”.

Una idea en la qual va insistir just a continuació el secretari d’organització de CDC, Josep Rull, que va tornar a recriminar a ERC que no entri al Govern. El dirigent convergent no va esmentar els republicans en cap moment, però tothom va entendre que s’hi referia quan va fer una crida a “ampliar i compartir responsabilitats”. També quan va reclamar la necessitat de tenir “instruments excepcionals”, com “un govern ampli i fort” per construir el país, tot i que altres formacions “van dir que no, i van refusar una responsabilitat que ara és el moment d’assumir”.

ERC, oberta a entrar al Govern

Tot i això, el cert és que ERC ha afirmat els últims cops que se li ha preguntat sobre aquesta qüestió que està disposada a formar part de l’executiu, sempre que Mas els ho proposi formalment i arribin a un acord. I, pel que diuen, el primer pas encara no s’ha produït. “Ja vam dir que quan tinguéssim data i pregunta estàvem predisposats a assumir totes les responsabilitats que facin falta per fer possible que el 9-N votem”, va dir el vice secretari general d’ERC, Oriol Amorós, que ahir, doncs, es va mostrar obert a parlar-ne.

I, de fet, l’horitzó de la consulta va ser també un altre dels pilars del consell nacional de CDC. Mas va garantir als seus quadres que “signarà” el decret de convocatòria del referèndum i que “farà tot el possible” perquè es voti. Aquesta setmana Mas ha insistit al govern espanyol que toleri la consulta per la via de no recórrer la llei de catalana que empararà el 9-N, que s’està coent al Parlament. Pel que fa al diàleg amb l’Estat, en via morta des de fa mesos, es va mostrar crític amb els partits que es passen el dia invocant-lo. “Els partits que fan constants apel·lacions al diàleg el que realment demanen és un SOS i que algú ho arregli”, va dir el president.

Per això Corominas va tornar a reclamar públicament a Mariano Rajoy que simplement respecti la convocatòria de consulta de Mas, ja que “la història jutjarà amb molta duresa” els que la vulguin frenar. Igualment escèptic amb un gir del govern espanyol, Rull va replicar de manera velada al líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, que divendres havia defensat una reforma constitucional a les jornades del Cercle d’Economia a Sitges i havia demanat “segones i terceres oportunitats” per al diàleg entre la Generalitat i l’Estat. “Hi ha qui vol donar una altra oportunitat a Espanya, i nosaltres preferim que es doni una oportunitat a Catalunya perquè ens puguem governar amb plenitud”, va insistir Rull, molt crític amb el procés recentralitzador de Rajoy.

De Pere Navarro a Can Vies

Els aldarulls que hi ha hagut aquesta setmana pel desallotjament de Can Vies també van ocupar una part del discurs a porta tancada. Mas va lligar els fets amb l’agressió que va denunciar el primer secretari del PSC, Pere Navarro, en una comunió a Terrassa, que va planar sobre la primera setmana de la campanya electoral. “Nosaltres rebem amenaces físiques cada dia, mentre que alguns, per molt menys, organitzen una gran història”, va assenyalar, segons fonts consultades. Amb aquestes “amenaces físiques” es referia a la trentena d’agressions que han rebut seus de CDC arran del desallotjament de Can Vies, l’última de les quals, la de Gràcia.

stats