PRESSUPOSTOS 2014
Política 04/11/2013

Més de 1.000 milions en venda d'actius i privatitzacions per quadrar els comptes

El Govern anuncia avui un acord detallat amb ERC per assegurar-se l'aprovació dels pressupostos

R. Tugas / R. Mateos
2 min
ADÉU ALS PRESSUPOSTOS DEL NERI PACTATS AMB EL PP
 El Govern aprova demà els pressupostos del 2014, l'any en què s'hauria de celebrar la consulta per l'estat propi. Estan pactats amb ERC. Els últims aprovats són els del 2012, encara prorrogats. Aleshores CiU va negociar amb el PSC, el PP i ERC. Finalment va pactar-los el 14 de febrer del 2012 amb el PP en una llarga reunió a l'Hotel Neri.

BarcelonaFumata blanca. El primer acord pressupostari entre CiU i ERC s'ha fet esperar. Euro a euro, els negociadors han confeccionat uns comptes per al 2014 que posaran fi a l'era de les retallades, ja que mantenen el sostre de despesa del 2013. Si bé és cert que consoliden bona part de les tisorades aplicades des del 2010, també ho és que s'han esforçat a obtenir recursos de tot arreu per evitar-ne de noves i per redistribuir les despeses i prioritzar més que mai les polítiques socials. "S'han fet centenars de reunions abans d'assolir l'acord", expliquen fonts de la negociació. Però per acabar de quadrar els comptes han hagut de recórrer a carregar el capítol de vendes d'actius, concessions i privatitzacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El repte no era senzill, ja que el Govern tenia la intenció de complir el dèficit de l'1% sense reduir la despesa. Això implicava incrementar ingressos en 1.200 milions per abaixar el dèficit des de l'1,58% i, d'altra banda, tapar el forat dels 500 milions de menys que l'Estat preveu traspassar a Catalunya el 2014. És per això que els comptes inclouran actius a vendre "per donar credibilitat als ingressos" i que preveuran recaptar més de 1.000 milions per aquest concepte. No serà senzill, ja que les principals infraestructures -Aigües Ter-Llobregat i Tabasa- ja s'han privatitzat.

En tot cas, seguiran les operacions d'alienació d'immobles i s'han estudiat també fórmules per concessionar depuradores i altres instal·lacions de l'Agència Catalana de l'Aigua i desprendre's de solars i edificis de l'Incasòl. "Hem fet un exercici d'enginyeria comptable", diuen.

A part d'això, els pressupostos aniran acompanyats de la recuperació de l'impost de successions per recaptar 110 milions i també inclouran fins a una trentena de noves taxes i l'increment de moltes de ja existents per sumar-hi 55 milions més. S'implantarà l'eurovinyeta -a partir del 2 de setembre del 2014- i caldrà pagar pels duplicats de la targeta sanitària, per l'emissió d'informes d'estrangeria o per mediacions laborals, un increment de la pressió fiscal que ja s'ha criticat.

Sigui com sigui, des del Govern celebren que les llargues negociacions hagin servit per pactar els comptes amb ERC fins al mínim detall. Així s'asseguren que no es reobrin debats durant el tràmit parlamentari, dos mesos en què l'oposició d'esquerres intentarà furgar en les contradiccions dels republicans. "Amb plantejaments assenyats, ERC ha facilitat l'acord", diuen a CiU, que no les tenia totes que es mullessin en aquesta matèria.

Finalment, els comptes no inclouen els deutes de l'Estat per no generar falses expectatives, tot i que se seguiran reclamant. Sí que preveuen enfortir la Hisenda pròpia, aprimar el sector públic, revaloritzar el sou dels empleats públics o crear una central de compra pública de la Generalitat.

Un 15% dels ingressos previstos pels edificis

Intentar vendre edificis per quadrar els comptes no és nou. Des de l'any passat la Generalitat intenta obtenir ingressos d'aquesta manera. Segons una resposta publicada al Butlletí Oficial del Parlament , l'executiu ha venut 18 immobles el 2012 i el 2013, unes operacions que li han reportat 266,7 milions. Andreu Mas-Colell destaca que això són 6,5 milions més que el preu de venda inicial i que els ha permès estalviar, a banda, 13,4 milions en diversos conceptes. Tot i això, el cert és que el Govern havia previst ingressar 1.776 milions per venda d'actius, segons els pressupostos. Fins ara, doncs, només s'han satisfet un 15% de les expectatives.

stats