Societat 13/04/2016

Els titulats amb un màster tenen una taxa d'atur un 2% inferior als de grau

Un 72% de graduats tornaria a fer la carrera, però només un 66% de les persones amb màster repetiria els estudis

Arnau Garcia
3 min
Dues noies valorant quina és la millor opció per als seus estudis al Saló de l’Ensenyament celebrat a Barcelona.

BarcelonaTrobar feina és lleugerament més fàcil si es té un màster. Segons un estudi pioner de l'Agència per la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), un 84,78% de les persones que tenen un grau estan ocupades en un termini d'entre dos i tres anys després d'acabar els estudis, per un 85,85% dels que provenen d'un màster. L'atur en el primer cas és del 10,96% i en el segon, de 8,79%. Més destacades són les xifres en doctorats, amb un 93,3% de persones amb feina.

Malgrat les diferències d'ocupabilitat, fins a un 72% de titulats amb un grau el tornarien a cursar, mentre que tan sols un 66% dels que han acabat un màster ho farien. Aquest percentatge arriba al 85% en el cas dels doctorats.

Les tres vies d'estudis superiors tenen possibilitats de trobar feina per sobre de la mitjana. La taxa d'atur entre persones d'entre 25 i 51 anys, en termes generals, és del 16%, per la qual cosa el secretari d'Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, ha considerat les universitats com "la millor política d'ocupació".

Es tracta del primer informe que fa l'AQU sobre els màsters, ja que es basa en una enquesta feta cada tres anys, en aquest cas el 2014, a persones que fa tres anys que han acabat els estudis. Les dades revelen que els àmbits com les enginyeries i la salut és on hi ha més sortides laborals (amb una xifra d'atur que ronda el 5%) i que les ciències experimentals és on hi ha més persones sense feina, un 12,66% amb un 82,45% d'ocupació.

Les humanitats són les que tenen menys exestudiants treballant, un 79,54%, malgrat tenir menys atur que les experimentals, un 8,70% respectivament. En un punt intermedi es troben les ciències socials, amb una taxa d'ocupació del 87,33% i una d'atur del 8,41%.

Més fàcil arribar a 'dosmileurista'

Els "dosmileuristes", aquells que superen els 24.000 euros anuals, són més presents en els màsters que en els doctorats, en un 51% respecte un 37%. El director de l'AQU, Martí Casadesús, matisa, però, aquesta xifra: "Aquest sou es pot deure al fet que molts estudiants de màster tenen més anys i/o experiència a la seva empresa, a més del nivell de qualificació". Aquest percentatge és encara molt més elevat en les persone que tenen un doctorat (un 79%).

Encara que entre els que tenen un màster la taxa d'ocupats en feines de nivell universitari és superior, un 90,35% respecte el 78,04% dels graduats, hi ha menys persones que realitzen feines relacionades amb el que han estudiat. Casadesús resta importància al fet que un 51,34% de persones amb estudis post-universitaris ho facin, respecte al 55,58% de només graduats, perquè "la seva satisfacció amb la feina que ocupen és pràcticament igual".

Malgrat el sou sigui inferior, els graduats són els que més sovint troben feina fixa, amb un 48,34% per un 45% en el cas dels que han fet un màster. Sorprèn, precisament, que només un 4,22% de graduats siguin becaris per un 11,61% dels que han fet màster i un 10,30% de doctorats. D'altra banda, el percentatge de persones amb màster que treballen a temps complet és d'un 76,89% i el d'universitaris és de 74,04%.

Un 44% més car

L'estudi no contempla les diferències dels costos d'estudiar un màster o un grau. De fet, el director de l'AQU admet que de cara els propers informes es podrien incorporar "els motius dels que han decidit no fer màster, a banda dels que sí ho fan fet". Per la seva banda, el president d'AQU, Josep Joan Moreso, assegura que es difícil xifrar la quantitat de les beques, ja que caldria tenir en compte diferents institucions, "i en molts casos d'altres països, ja que el percentatge d'estudiants de màster que venen de fora és més gran".

Malgrat això, l'informe 'El Cost d'estudiar a Europa', editat el passat 2015, revelava que el curs d'un màster és "un 44% més car que un grau a Catalunya i un 67% a tot l'Estat". D'un total de 38 països o regions de 32 estats recollits, vint tenien el mateix preu per any en els dos tipus d'estudis, i en sis era només "lleugerament superior" el post-universitari.

Universitats de més qualitat

Arcadi Navarro, el secretari d'Universitats i Recerca, ha recordat, però, que Catalunya (amb dades desgranades de la resta de l'Estat) és el tercer país de la UE "amb un percentatge d'universitats més alt en el 'Top 100' de la UE", només per darrere de Luxemburg i Dinamarca: "Luxemburg fa trampa perquè només té una universitat i està dintre les 100 millors d'Europa", ha aclarit Navarro. Ha afegit, a més, que "això Catalunya ho ha fet jugant amb un Estat en contra, en molts casos".

stats