L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Què mires de l'etiqueta d'un producte? La procedència o el preu?'

Als de Barcelona la protesta dels pagesos ens ha semblat justa (a sobre, ha estat breu i ordenada). Però el preu d’un enciam portat d'Almeria pot ben bé ser que sigui més barat que el de l’hort del costat del supermercat. Vull dir que estem dins una roda difícil d’aturar

La revolta pagesa d’aquests dies passarà a la història com un senyal d’atipament d’una societat que compleix amb tot el que li diuen però no arriba a final de mes, juga amb una mà lligada a l’esquena i a sobre té la sensació que la gent cada dia importa menys als governants (i és una sensació basada en fets reals), i que no sempre té en compte que la política és més impotent amb l'economia cada dia que passa. 

En aquesta protesta tot és molt contradictori: ¿hem d’aplaudir, realment, que la Comissió Europea retiri el pla per a l'ús de pesticides? La retirada ha fet les delícies de l’extrema dreta, que acusa de “globalista” (aquí utilitzat com a sinònim de conspiració judeo-maçònica), i em sembla que els pagesos també haurien d’estar amoïnats, perquè sense pagesos no hi ha menjar, però sense terra en bon estat no hi ha ni menjar ni pagesos. Frenar agendes climàtiques pot ser pa per avui i gana per demà.

Una altra cosa és la competència deslleial amb productes més barats que la UE deixa entrar al seu mercat. Als de Barcelona la protesta dels pagesos ens ha semblat justa (a sobre, ha estat breu i ordenada). I tot és complicat: quan els pagesos diuen que mirem l’etiqueta abans de comprar els diré que som molts els que mirem l’etiqueta. Però també mirem el preu. I el preu d’un enciam portat d'Almeria pot ben bé ser que sigui més barat que el de l’hort del costat del supermercat. Vull dir que estem dins una roda difícil d’aturar. No, aquesta revolta pagesa no ha estat una protesta més.

Al Madrid polític només es parla d’amnistia, i el PP se n’està sortint amb la coordinació amb un dels poders de l’Estat, el judicial. El PP ho porta al Congrés i a Brussel·les, mentre els fiscals del Suprem fan pinya per considerar que el Tsunami és terrorista. Mirin aquesta seqüència del Congrés:

Tellado: “Vostès pretenen amnistiar qui va bloquejar l’aeroport de Barcelona, utilitzant armes amb potencial destructiu i deixant 125 ferits”.

Bolaños: “¿Em pot dir per què després de les eleccions del 23 de juliol es van reunir amb partits que avui consideren terroristes per aconseguir la investidura del senyor Feijóo? O què passa? ¿Que aquests partits que avui són terroristes a l’estiu no ho eren? ¿O és que són terroristes tots aquells que no els donen suport si no aconsegueixen la investidura del senyor Feijóo?”

Doncs sí, ministre Bolaños. És un clàssic: demonitzar l’adversari. I quina demonització millor que dir-li terrorista? ¿O no recorda allò del “tot és ETA”, que volia dir que tot el que no era PP i PSOE basc era susceptible de ser terrorista? Recordo un punt no menor: això del terrorisme ho treuen ara per impedir que amnistiïn Puigdemont. La instrucció estava desada en un calaix. La instrucció del cas Tsunami va estar adormida en un calaix quatre anys. Que després diguin que no hi ha lawfare. És pitjor: hi ha dret penal de l’enemic.

Bon dia.

stats