CIRC
Camp de Tarragona 09/05/2019

El gran aparador del circ a Catalunya

Ara
2 min
Diferents espais de Reis acullen durant tres dies desenes d'espectacles de companyies catalanes, espanyoels i internacionals. / TJERK VAN DER MEULEN

ReusEnguany se celebra la 23a edició del Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya, un esdeveniment que any rere any es va consolidant com una cita de referència al sud d’Europa. Des de dijous fins diumenge els carrers, places i teatres de Reus acullen espectacles d’orígens i caràcters ben diversos que omplen tots els racons de la ciutat de circ, art i cultura.

La direcció artística, que ocupa aquest càrrec des del 2017 i està liderada per Leandro Mendoza Artagaveitia (Cíclicus Espectacles), aposta per promoure el Trapezi com una gran vitrina que doni a conèixer el circ a Catalunya en totes les seves tendències artístiques. Però més enllà del caràcter exhibidor, el Trapezi ha de ser alguna cosa més: un espai de mostra, trobada i treball en comú del sector del circ de Catalunya amb agents culturals locals i internacionals.

Enguany la programació compta amb espectacles d’una trentena de companyies catalanes, de les quals una dotzena són internacionals (Bèlgica, França, el Brasil, Itàlia, etc.) de tendències, formats i tècniques variades. Seran un total de 22 espectacles i més de 100 representacions, entre les quals trobem les millors creacions de casa nostra.

S’estrenen dues noves coproduccions

Des de fa tres edicions, la Fira participa en la coproducció d’espectacles i enguany són dues les companyies que se n’han pogut beneficiar. D’una banda, la companyia Domichovsky & Agranov presenta l’espectacle de petit format Davaiii, compost per un acròbata i un violoncel·lista. D’una altra, la companyia catalana Toti Toronell, que presenta 'Dioptries', un espectacle de mitjà format i multidisciplinari, amb què el Trapezi obre un nou format de coproducció en xarxa que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot, Àtrium Viladecans i FiraTàrrega, i el suport del Mercè Arts de Carrer (MAC) Festival. El Trapezi aposta per donar suport a una nova creació com a coproductors i oferir alhora una xarxa de col·laboradors que facin costat al projecte i en garanteixin la visibilitat al nostre territori.

Entre els noms internacionals destaca la històrica Circus Ronaldo, una de les companyies amb més trajectòria d’Europa. L’estrena del nou espectacle d’Escarlata Circus, 'Quan els crancs portin talons', i la de l’Ateneu Popular 9 Barris de Barcelona, 'Nu', la creació de l’últim Circ d’Hivern dirigit per Quim Giró, formen part de la programació local.

stats