La sequera condemna els peixos del pantà de Riudecanyes

Acció Climàtica retira i sacrifica els animals per evitar que morin i podreixin l'aigua

2 min
Els pescadors del departament al pantà de Riudecanyes, aquest matí

TarragonaDes d'aquest matí, els tècnics del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural estan pescant a l'embassament de Riudecanyes per intentar retirar "el màxim volum de peixos" i evitar un episodi de mortaldat que podria contaminar la poca aigua que queda, segons ha explicat el cap del Servei de Pesca Continental del departament, Sisco Mañas. La història repeteix el que ja va passar la primavera passada al pantà de Sau. L'expert ha recordat que "els peixos necessiten unes condicions mínimes per poder viure" i ha explicat que, segons els estudis que està fent l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) en aquest embassament, hi ha tants peixos per la poca aigua que queda que és possible que comenci a faltar oxigen i això en provoqui una alta mortaldat. Mañas ha insistit en la "situació d'emergència" per culpa de la sequera que viu el territori des de fa tres anys i ha explicat que ha estat "especialment greus en aquesta part".

L'embassament de Riudecanyes (Baix Camp) és un dels que ha quedat més sec per la falta de pluges. Aquest dilluns només comptava amb 0,22 hm³, xifra que equival al 4% de la seva capacitat. L'aigua d'aquest embassament està especialment sol·licitada, perquè és la que usen alguns municipis per beure i també la que necessiten els pagesos per regar, principalment, els avellaners. A més, el riu Siurana també la necessita per recuperar la seva biodiversitat.

Els treballs de pesca i posterior sacrifici duraran prop de 10 dies, segons calcula Mañas, tot i que depèn de la quantitat de peixos que vagin trobant. Mañas ha explicat que "la immensa majoria" dels peixos que hi ha en aquest pantà són "espècies invasores", com la sandra, l'alburn, les carpes, la madrilleta vera i, potser fins i tot, algun silur. Mañas ha recordat que la legislació europea prohibeix tornar a l'aigua aquestes espècies un cop s'han pescat i n'ordena el sacrifici. Si durant la pesca troben alguna espècie autòctona, un fet poc probable, la tornaran a l'aigua.

L'alcalde de Riudecanyes, Ernest Roigé, ha explicat als mitjans de comunicació que ja fa mesos que van demanar aquesta pesca massiva al pantà davant el perill que els peixos acabessin morint i podrint l'aigua fins al punt que ja no es pogués potabilitzar. "Ho vam demanar fa mesos, perquè Riudecanyes s'abasteix d'aigua de boca només amb aquest embassament", ha explicat el batlle. Roigé ha dit que, de moment, amb la poca aigua que queda (i les restriccions que afecten veïns i pagesos) han anat passant, però no ha descartat haver d'acabar portant aigua amb un camió cisterna. Malgrat tot, s'ha mostrat optimista i ha confiat que "aquesta situació de sequera acabi revertint".

La previsió del temps, sobretot a partir de dijous, també dona motius per a l'optimisme, amb pluges que poden alimentar els embassaments catalans, encara que sigui massa tard, sobretot, per salvar els peixos del pantà de Riudecanyes.

stats