Prehistòria

El dia que l'avantpassat del cocodril va aprendre a córrer

Un fòssil trobat a la Xina demostra que el rèptil dominant va començar a caminar fa 250 milions d'anys

Pol Casaponsa Sarabia
2 min
Pell de foca i carn de cocodril: l'Àsia importa més de mil especies amenaçades de l'Àfrica

BarcelonaFa uns 250 milions d’anys, quan al món només existia un únic supercontinent anomenat Pangea, es va viure l'extinció més gran de la història de la Terra. El 81% de les espècies marines i el 70% dels vertebrats terrestres van desaparèixer. A més, també hi va haver l’única extinció massiva d’insectes que es coneix. Tot i això, una família de rèptils va saber adaptar-se a tots els canvis: els avantpassats dels cocodrils van evolucionar i van deixar de gatejar per començar a caminar sobre quatre potes. Així, segons una investigació de l’Acadèmia de Ciència de la Xina, que va descobrir un fòssil d’arcosaure que ho demostra, van tenir la capacitat d’adaptar-se a l'escalfament global i van aprendre a córrer. 

L’equip que ha fet la investigació assegura que les restes mostren com els avantpassats dels actuals cocodrils van deixar d’arrossegar-se gatejant (com fan les sargantanes) per començar a moure’s sense haver de recolzar res més que les quatre potes a terra, com la gran part dels mamífers. En el fòssil descobert a la regió de Xinjiang es pot veure per primer cop una extremitat posterior de rèptil flexionada, fet que va possibilitar-los els nous moviments que els permetien evitar la calor de la superfície terrestre del període triàsic.

D’aquesta manera, els avantpassats dels cocodrils van poder sobreviure a l’extinció massiva que van provocar els grans moviments tectònics, un fort impacte meteòric i un gran alliberament de metà a l’aire. “L’evolució de la capacitat per caminar no va ser impulsada pel canvi climàtic, però tenir aquesta estructura va facilitar que els arcosaures s’adaptessin a les condicions de l'escalfament”, assegura el coautor de l’estudi, que es va publicar al desembre a la revista acadèmica The Science of Nature, Chen Jianye. 

L’exemplar trobat a Xinjiang ha estat anomenat Vigilosaurus gaochangensis, ja que el fòssil es va descobrir a la vora de les ruïnes de Gaochang, una ciutat construïda el segle I abans de Crist. La troballa demostra que els rèptils dominants van adquirir la postura actual abans del que es pensava. Així, l’avantpassat del cocodril va aprendre a córrer durant el permià i no en el posterior període triàsic.

stats