La catalana Guifi.net, la xarxa de telecomunicacions comunitària més gran del món

És "oberta, lliure i neutral" i els protagonistes en són els usuaris

Acn
3 min

BarcelonaGuifi.net és un servei de telecomunicacions que ofereix connexió a internet al marge del circuit comercial convencional on dominen les operadores tradicionals. Es tracta d'una xarxa en què cada usuari contribueix a estendre-la pel territori en connectar-s'hi. Guifi.net es defineix com "oberta, lliure i neutral". És lliure perquè "qualsevol" pot connectar-s'hi i ningú en limita la capacitat. És oberta perquè les dades de configuració de la xarxa són públiques i els participants poden saber-ne l'estat en tot moment. Finalment, és neutra perquè ningú limita el contingut que hi circula.

Guifi.net ha esdevingut la xarxa comunitària més gran del món amb més de 25.300 punts connectats. Un dels membres de la comunitat i treballador de la Fundació Guifi.net, Roger Pueyo, ha explicat a l'ACN que el projecte va començar a la plana de Vic, concretament al municipi de Gurb, "un entorn rural" on la tecnologia arriba més tard, quan diferents usuaris van intentar contractar internet a les operadores convencionals i es van trobar que el servei era "molt dolent, molt car o ambdues coses".

Així, entre uns quants van començar a construir enllaços wifi per connectar-se els uns amb els altres i poder arribar a un punt amb accés a internet que els facilités la connexió a tots "amb unes condicions millors que les que haurien pogut tenir si ho haguessin fet individualment".

Guifi.net neix en el moment en què aquests usuaris posen a disposició d'altres pobles i persones que tampoc reben una bona connexió a internet la informació, les instruccions i els mecanismes per poder reproduir el model.

La comunitat, que ja fa 10 anys que existeix, ha anat creixent i estenent-se per la zona. Aquest fet va comportar la creació de la Fundació, una entitat sense ànim de lucre que coordina el projecte i procura que la xarxa es continuï desenvolupant amb els mateixos principis.

Nodes que connecten territoris

La xarxa està formada per nodes, que són equips de telecomunicacions que poden ser des d'una antena d'uns 30 centímetres en el seu format més simple fins a supernodes, que són estructures de diverses antenes i parabòliques que connecten diferents punts del territori.

Els usuaris que volen formar part de la comunitat només s'han de donar d'alta a Guifi.net i instal·lar-se un node que connecti amb els nodes d'altres membres de la xarxa. Així per exemple, un veí del barri de Sants de Barcelona pot mirar a la pàgina web quins nodes de Guifi.net hi ha pel seu barri i decidir instal·lar-ne un a casa seva que connecti amb els ja existents i que serveixi per poder donar servei a més veïns.

Són els usuaris que tenen supernodes els que poden proporcionar accés a la xarxa a veïns de territoris més allunyats, com és el cas del David Pinilla, l'antena del qual es troba instal·lada a Bellvitge i dóna accés a gent de Castelldefels.

La filosofia del projecte passa perquè cada usuari esdevé el propietari del seu node i juntament amb els seus veïns es procura una xarxa que li dóna accés a internet per al seu ús diari. L'important és que la xarxa es mantingui com una infraestructura comuna per reduir els costos d'accés i els de manteniment. En total, hi ha més de 25.300 nodes instal·lats a diferents punts del territori i l'enllaç més gran existent abasta uns 40 quilometres.

Serveis sobre la xarxa

Sobre aquesta xarxa constituïda pels usuaris, operen diferents serveis que poden ser des de telefonia fixa fins a accés a internet de banda ampla. La diferència és que qualsevol persona, entitat o empresa pot oferir aquests serveis. Per exemple, hi ha casos en què és una associació de veïns la que s'autoproporciona internet i altres casos poden ser empreses que ofereixen internet a canvi d'una mensualitat.

Així, aquestes empreses que operen sobre la xarxa són operadors de telecomunicacions "normals i corrents", amb la particularitat que ofereixen el servei a través d'una xarxa lliure, oberta i neutral, en la qual participen desplegant nodes, fent nous enllaços, oferint manteniment perquè "també els hi interessa que la xarxa estigui activa, estable i ben mantinguda", tal com explica Pueyo.

Els nodes operatius depenen de la gent que vulgui instal·lar-se'n un i estendre la xarxa. En ser un projecte de col·laboració, qualsevol pot començar a implantar xarxa on encara no n'hi ha. D'aquesta manera, particulars, empreses, ajuntaments, universitats o altres agents interessats poden participar en el projecte, format per voluntaris que mantenen la xarxa i per empreses i serveis que operen sobre ella.

stats