Descobreix com traduir al català Telegram, una alternativa més segura que WhatsApp

Softcatalà soluciona la mancança de l'aplicació de missatgeria instantània d'una manera senzilla

Ara
2 min
Traducció de Telegram per Softcatalà

BarcelonaTot i que el fundador de Telegram, Pavel Durov, s'ha declarat a favor que Catalunya pugui ser independent si els ciutadans ho volen i fins i tot ha fet que l'aplicació de missatgeria tingui una emoticona sobre Catalunya, Telegram encara no té versió en català. Softcatalà en va fer una el febrer del 2014 però fins fa ben poc era complicada d'instal·lar. Ara Softcatalà ho ha resolt i n'hi ha prou amb quatre passos molt senzills per traduir l'aplicació. Aquí els tens:

  1. Obre Telegram, vés a contactes i cerca l'usuari @Softcatala, encara que no el tinguis a l'agenda.
  2. Obre un xat amb l'usuari Robot de Softcatalà i envia-li un missatge, qualsevol.
  3. Escriu un missatge al robot amb el nom del sistema operatiu del teu mòbil: "Android", "iOS" o "WP" (Windows Phone).
  4. Descarrega el fitxer que t'enviarà el robot, clica-hi i instal·la'l tal com t'indiqui el robot en el missatge.

La traducció al català de Telegram ja fa més d'un any que es va enllestir però els responsables de l'aplicació no l'havien afegida al paquet oficial i fins ara el procés per traduir-la era "força complex", segons explica Softcatalà. Per això han posat en marxa aquest sistema, a través d'un robot –un usuari automàtic de l'aplicació–, tot i que continuen reclamant a Telegram que afegeixi el paquet de català i animen els usuaris a fer-se ressò de la petició a les xarxes socials.

Telegram és més segura que WhatsApp, segons el rànquing de l'Electronic Frontier Foundation, sobretot perquè permet una opció de fer xats secrets que, en teoria, no poden llegir ni els responsables de Telegram perquè es xifren de dispositiu a dispositiu. L'empresa fins i tot va oferir una recompensa de 200.000 dòlars a qui pogués trencar el seu sistema de xifratge i, a més, tothom pot revisar com és l'aplicació perquè és de codi obert. En canvi, WhatsApp –que també ha incorporat un sistema de xifratge en els mòbils amb Android però no és de codi obert– sí que té una versió de l'aplicació oficial en català.

stats