xarxes socials

Les 10 coses que et cal saber sobre Google+

Google es planteja l'ambiciós objectiu d'acabar amb l'hegemonia de Facebook

à.g / F.b
3 min

BarcelonaGoogle va anunciar ahir l'imminent llançament de Google+, la nova xarxa social de la companyia que neix amb l'objectiu d'acabar amb l'hegemonia de Facebook. Us oferim 10 claus per entendre en què consisteix el nou projecte de la companyia del cercador.

Què és Google+?

És la xarxa social que impulsa Google. La seva principal potència és que permet categoritzar molt fàcilment els contactes i amics de manera que l'usuari controla amb molta precisió què comparteix amb qui. De moment, Google+ és només una versió de prova, que inclou tres funcions: Cercles (categorització d'amics), Interessos (converses obertes segons temes) i Quedades (xat, videoxat i geolocalització d'amics).

Com s'hi pot accedir?

Com molts nous productes de Google, durant la primera fase només s'hi pot accedir per invitació. Fins avui al matí, la manera més fàcil d'aconseguir-ne una era demanant-ho a d'altres xarxes socials o bé de manera directa a usuaris que ja estaven tastant l'experiència. No obstant, la companyia s'ha vist desbordada pel nombre de peticions i, per ara, ha tancat la distribució d'invitacions.

Què s'hi pot compartir?

Tot tipus de contingut: text, estats, fotografies, vídeos, enllaços... A més, té integrada una aplicació de xat (que permet fer converses en grup com, per exemple, per decidir un lloc per sopar). També permet fer videoconferències amb múltiples usuaris. I, amb el servei de geolocalització, l'usuari pot saber quins dels seus amics o contactes són a la vora seu.

En què es diferencia de Facebook?

Google+ intenta evitar l'efecte de Facebook de tenir massa amics agregats que, en realitat, no interessen especialment a l'usuari. A través de la característica 'cercles' es poden fer grups, de manera que els amics més propers es fan molt més presents. L'altre efecte brossa que intenta evitar és el de les aplicacions socials invasives, siguin jocs (Farmville, etc) o enquestes i similars.

Hi ha versió per a mòbil?

De moment només hi ha desenvolupada l'aplicació per a Andoid (els smartphones que tenen els sistema operatiu de Google), però ja han anunciat que properament hi haurà també aplicació d'iPhone.

En quins idiomes està?

Google+ està disponible en un ampli assortit d'idiomes, entre els que hi figura el català.

Quina protecció de la privacitat ofereix?

Com en totes les xarxes socials, l'usuari jugarà un paper clau en termes de privacitat. No obstant això, l'opció de compartició per nivells d'amistat (o cercles), principal novetat que presenta la xarxa, serà una eina clau per restringir l'ús indiscriminat d'informació i, a la vegada, evitar l'accés de gent no desitjada als continguts compartits.

És la primera xarxa social de Google?

Google ha intentat en dues ocasions endinsar-se en l'emergent món de les xarxes socials, però val a dir que sense gaire èxit. Primer va ser Google Wave, una plataforma de compartició d'arxius en temps real. El projecte es va presentar a finals de maig de 2009, però just un any després la companyia anunciava el seu tancament per manca d'acollida. Poc després ho tornava a intentar amb Google Buzz. L'aplicació, accessible a través de la plataforma gmail -el sistema de correu electrònic de Google- havia de permetre la compartició de fotografies, enllaços, vídeos i missatges entre els usuaris i naixia com a clara alternativa a altres xarxes socials. El portal ha guanyat aquest any el guardó a “fracàs de l'any” en els Fiasco Awards 2011, àmpliament qüestionat per la seva política de privacitat.

Quan estarà disponible a tothom?

Encara no ha transcendit la data en què Google implementarà de manera oberta la nova plataforma social. De moment, el sistema està en període de proves per un nombre reduït de persones a través d'invitació però, generalment, els serveis en prova s'obren a tothom al cap de poques setmanes si la rebuda és poitiva i el nombre d'invitacions s'expandeix amb una certa rapidesa.

Serà un complement o una alternativa a la resta de xarxes socials?

L'aposta de la companyia del cercador és que Google+ neixi, clarament, com a alternativa a les altres xarxes socials. L'objectiu de desbancar Facebook està sobre la taula, de la mateixa manera que l'opció de videoconferència podria suposar una competència directa amb plataformes de VoiP com Skype. El que sembla més poc probable és que la seva implantació generi cap tipus de daltabaix en el nombre d'usuaris de Twitter, que utilitzen la xarxa per tenir un accés global a la informació, sense filtres de proximitat ni d'amistat.

stats