Drets laborals

Fira de Barcelona contracta una altra empresa per substituir els muntadors dels elements aeris del Sónar en vaga

Els treballadors consideren que es vulnera el dret a vaga i protesten a la plaça d'Espanya

Fira de Barcelona ha contractat una altra empresa per substituir els muntadors dels elements aeris dels escenaris del Sónar en vaga. Així ho han confirmat a l'ACN fonts de la institució, que han explicat que estan portant a terme els treballs des de dijous "amb tota normalitat". Fira de Barcelona ha recordat que ja van anunciar que si finalment UTE Rigging no podia oferir aquest servei, contractarien altres empreses per assegurar el muntatge, una possibilitat, segons la Fira, que ja està prevista en el contracte amb el proveïdor actual. Així mateix, ha insistit que aquesta contractació no vulnera el dret a la vaga. El sindicat de 'riggers' ha assenyalat que l'empresa contractada és la portuguesa Evil Angels.

Els muntadors d'escenaris mantenen l'aturada davant la manca de voluntat negociadora de Fira de Barcelona


Els muntadors especialitzats en estructures aèries subcontractats per Fira de Barcelona van iniciar dijous la vaga amb què van amenaçar la setmana passada, després de constatar que la institució “no ha volgut asseure’s” per negociar les seves reivindicacions. Fira de Barcelona ha confirmat que des de dijous s'ha substituït els treballadors de l'empresa UTE Rigging per una altra i s'estan muntant "amb normalitat" els elements aeris dels escenaris del Sónar.

Vulneració del dret a vaga

El Sindicat de Riggers, muntadors d’elements aeris d’escenaris, ha denunciat que Fira de Barcelona està vulnerant el seu dret a vaga perquè ha contractat una altra empresa per fer la seva feina. Prop d'un centenar de membres del col·lectiu s’han manifestat aquest divendres a les portes de les oficines de l'empresa pública per reclamar que la subrogació dels seus contactes formi part del plec de condicions del concurs per a les empreses que organitzin esdeveniments en les seves instal·lacions de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. Isaac Flix, un dels portaveus del Sindicat de Riggers, ha assegurat que mantenen l'aturada, que faran "tot el que puguin legalment" per garantir el seu dret a vaga i ha descartat accions contra el Sónar, que ha de començar el 18 de juliol. "Només volem fer soroll i que la gent sàpiga el que està passant", ha explicat.

Els muntadors d'UTE Rigging, l'empresa adjudicatària del servei a Fira de Barcelona, van iniciar dijous una vaga convocada fins al 20 d'abril perquè la licitació del servei "posa en perill" la continuïtat de la seva feina. El col·lectiu en vaga explica que fa quinze anys que s'encarreguen de muntar els elements aeris dels esdeveniments que se celebren a la Fira, sigui quina sigui la companyia que hagi guanyat el concurs.

Després d'anys sent autònoms, els 'riggers' van pactar un conveni "que garanteix uns drets mínims" amb UTE Rigging. El sindicat va contactar amb Fira de Barcelona per informar de les millores que havien assolit com a treballadors i per demanar que la subrogació dels seus contactes formi part del plec de condicions del concurs, però es va trobar amb una negativa i amb l'inici del procés de licitació sense cap canvi, denuncia Flix.

"Fira de Barcelona no ens ha volgut escoltar. El que entenem és que volen que perdem tots aquests drets amb la nova empresa que pugui entrar. Les empreses que entren canvien cada quatre anys, però els 'riggers' hem sigut sempre els mateixos", explica el portaveu del Sindicat de Riggers.

"Fira, covarda, atreveix-te a asseure't"

Durant la manifestació, els vaguistes també han criticat que la Fira no hagi volgut participar en la mediació que s'ha iniciat als serveis territorials del departament de Treball a Barcelona. A l'única reunió que s'ha convocat la institució hi va fer acte de presència, però sense entrar a reunir-se amb el comitè de vaga i l'empresa concessionària del servei de muntadors. "Fira, covarda, atreveix-te a asseure't" o "Fira, escolta, els 'riggers' estan en lluita", són alguns dels lemes que han cridat aquest divendres els concentrats.

Per aquests motius, Flix assegura que el conflicte és amb la Fira i ha descartat accions per perjudicar el Sónar. Els 'riggers' preveuen manifestar-se cada dia fins al dia 20 als recintes de la Fira a Montjuïc o a la Gran Via. "Seguim enfadats, farem tot el que puguem legalment per seguir endavant amb aquesta lluita", ha assegurat.