Cultura 02/01/2018

Roger Guasch abandona la direcció del Liceu

El gestor deixa la institució després d’aconseguir l’equilibri econòmic

Núria Juanico
2 min
Roger Guasch abandona la direcció del Liceu

BarcelonaRoger Guasch tancarà al març la seva etapa com a director del Gran Teatre del Liceu. La institució, que va anunciar la seva marxa ahir per sorpresa, estava comandada per Guasch des de l’octubre del 2013. Els quatre anys de mandat del director destaquen, sobretot, pel repte assolit d’aconseguir una estabilitat econòmica després d’un període de crisi. En un comunicat, Guasch explicava ahir que ha arribat a un acord amb el president del Patronat del Liceu, Salvador Alemany, per desvincular-se de l’entitat i que abandona la institució per iniciar nous projectes professionals. Així mateix, afirma que dirigir el teatre ha sigut “un privilegi”.

Guasch, que abans del Liceu no havia gestionat cap equipament cultural, va agafar les regnes de la institució el 2013, en un moment convuls. Amb un deute de 16,3 milions d’euros, el teatre havia patit diversos expedients de regulació d’ocupació (ERO) i les conseqüents protestes dels treballadors. Una de les primeres accions de Guasch va ser arribar a un pacte amb el comitè d’empresa per posar fi a aquell conflicte laboral. També va engegar un pla estratègic de viabilitat que s’ha desenvolupat entre el 2014 i el 2017 i que ha culminat en un equilibri econòmic. Una de les fites de Guasch, de fet, ha sigut reduir el deute del Liceu –que actualment és de 12,5 milions d’euros–, com també l’objectiu de deixar enrere els resultats de dèficit, que va aconseguir tres temporades enrere i que ha mantingut des d’aleshores. A més, ha dissenyat el Pla Estratègic i de Sostenibilitat 2017-2021, que encara ha de ser aprovat pel Patronat de la Fundació.

A banda de la feina de sanejament dels comptes de la institució, Guasch també ha treballat per millorar la qualitat artística de les propostes del teatre. Ho ha fet destinant l’increment d’ingressos de l’activitat artística a millores estructurals, com la incorporació de nous músics per cobrir les vacants de l’orquestra, i a fer créixer la formació musical.

Entre les mesures del mandat del director també hi ha la posada en marxa d’un nou pla de mecenatge, previst entre el 2016 i el 2019, amb el qual esperen que el mecenatge privat arribi als 7,5 milions d’euros en aquest període. Així mateix, durant el mandat de Guasch s’han recuperat els drets audiovisuals, de manera que l’orquestra torna a participar en produccions de CD i DVD i en emissions de televisió i cinema. En paral·lel, s’ha impulsat un projecte social per obrir la institució a la ciutadania amb projectes com el Liceu a la Fresca i el Liceu al Territori.

Pel que fa a les propostes artístiques, en aquests quatre anys, i sota la direcció de Christina Scheppelmann, s’han combinat els espectacles més clàssics amb muntatges trencadors com ara 'Elektra', de Strauss, sota la direcció de Josep Pons, o bé 'Tristan und Isolde', d’Àlex Ollé. El Gran Teatre del Liceu va agrair ahir “la dedicació i el compromís” de Guasch durant la seva etapa al capdavant de la institució.

stats