Cultura 19/07/2020

Ada Colau, amb motiu de la mort de Juan Marsé: "Ens han arrencat un tros de l'ànima"

Nombroses personalitats polítiques i literàries lamenten la mort de l'autor

Ara
2 min
Juan Marsé va guanyar el Premi Planeta l'any 1978 amb la novel·la "La muchacha de las bragas de oro "

BarcelonaNombroses personalitats del món de la política i literatura han lamentat la mort de Juan Marsé. L'autor d'Últimas tardes con Teresa va morir als 87 anys dissabte a la nit a Barcelona.

Xavier Antich, filòsof: "Hombres de hierro, forjados en tantas batallas, soñando como niños”. Amb el final d’aquell llibre (publicat a Mèxic, lluny de la podridura feixista del franquisme), vaig saber que els llibres de Juan Marsé m’acompanyarien sempre. I que sempre serien vacuna contra cínics i farsants."

Ada Colau, alcaldessa de Barcelona: "A Barcelona ens sentim com si ens haguessin arrencat un tros de l'ànima. El nostre compromís és seguir lluitant perquè la Barcelona dels barris que va retratar tan bé i va estimar no mori mai."

Ada Colau ha donat el pesam a la seva família.

Luis García Montero, escriptor i director de l'Institut Cervantes, ha expressat una "tristesa profunda". "Els records, l'admiració, els llibres, no consolen de la pèrdua de l'amic. Mort, morta siguis, morta i desgraciada", conclou.

Per a l'escriptor Arturo Pérez Reverte Juan Marsé va ser un "lluitador honest i solidari" i "l'últim dels nostres clàssics". També considera que Marsé va ser "menystingut durant dècades pel nacionalisme local".

Pedro Sánchez, president del govern espanyol: Marsé va ser una "figura clau de la literatura espanyola" i un "home de fermes conviccions, que a través de les seves obres va aconseguir transportar-nos a la realitat social de la Barcelona durant la postguerra".

Àlex Susanna, escriptor i director artístic de la Fundació Vila Casas: "Un magnífic novel·lista, l’autor d’alguna de les millors novel·les sobre Barcelona i un dels pocs supervivents de la Generació del 50. Amb ell i Jaime Gil de Biedma havíem fet viatges inoblidables a Bearn, el País Basc, Navarra o Castella. DEP".

Quim Torra, president de la Generalitat, defineix Marsé com "un dels autors més populars de l'Escola de Barcelona" i posa de relleu la qualitat la seva vàlua literària: "Ens deixa com a llegat desenes d'obres d'una qualitat excepcional".

Maruja Torres, periodista i escriptora: "Merda!" L'autora també assegura que Marsé va "despullar la burgesia catalana".

Mariàngela Vilallonga, consellera de Cultura: "En la mort de Juan Marsé evoquem els personatges de les seves obres, que passegen per la Barcelona del Carmel, on hi ha la biblioteca amb el seu nom, que el recordarà sempre. La mirada de Marsé ens fa més conscients de la condició humana. El meu condol a la família i als lectors."

stats