Cultura 17/02/2016

Colau defensa el poema 'Mare nostra' i avisa el PP que "ni la 'llei mordassa' ni ningú ens farà callar"

L'alcaldessa de Barcelona respon a Alberto Fernández Díaz que el poema "no és blasfem" i demana que es respecti la llibertat d'expressió

Ara
2 min

Barcelona"Assabenti-se'n bé, senyors del PP: aquí estem, i ni la 'llei mordassa' ni ningú ens farà callar". Així ha defensat aquest dimecres l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el poema 'Mare nostra' que Dolors Miquel va recitar dilluns als premis Ciutat de Barcelona, i que va propiciar que el president del grup del PP a l'Ajuntament, Alberto Fernández Díaz, marxés sobtadament de l'acte.

En una entrada a la seva pàgina de Facebook, que també ha difós via Twitter, Colau ha defensat que Miquel va ser "contractada sota criteris artístics per una direcció professional i independent", i ha assegurat que "es va expressar lliurement, sense seguir cap consigna política del govern" municipal. Alhora, ha advertit que, com a alcaldessa, defensarà "avui i sempre" que la cultura "ha de poder expressar-se sense por de la censura ni del dirigisme partidista".

Colau ha afegit que, a més de "la independència de l'acte", també defensa "el contingut" d'un poema que, segons el seu parer, "canta a la vida i a la llibertat".

Alhora, ha recomanat a tots aquells que s'hagin sentit sorpresos per "la polèmica generada pel PP" que llegeixin el poema "sencer" i que no es quedin només "amb el titular".

"Des del màxim respecte a les creences de cadascú, vull defensar la poeta que, sense intenció d'ofendre ningú, va utilitzar 'la pregària' com a forma metafòrica per recordar el poder creador de la 'mare', en contrast amb la repressió d'una cultura patriarcal que encara avui patim", ha afirmat Colau. "Aquesta mateixa cultura masclista que fa que dirigents del PP no s'escandalitzin ni muntin campanyes per les desenes de dones assassinades, i les milers de violades i agredides cada any pel simple fet de ser dones", ha conclòs.

Colau ha finalitzat el seu escrit dirigint-se directament a Alberto Fernández Díaz, "que lidera la indignació i demana dimissions", i ha assegurat que el poema "no era blasfem" i "ni tan sols parlava de Déu o de l'Església", ni "pretenia ofendre el cristianisme, sinó posar l'accent en el dret de la dona a decidir sobre la seva vida i el seu cos", ha subratllat l'alcaldessa. I ha conclòs: "El que realment l'inquieta és que les dones perdem la por".

El pronunciament de Colau arriba després que, aquest matí, el ministre de l'Interior i germà d'Alberto Fernández Díaz, Jorge Fernández Díaz, hagi qualificat el poema de Miquel de "repugnant" i "obscè" i hagi assegurat que la poeta mereix que se li apliqui el Codi Penal.

stats