Art

L'art entra a les discoteques

Nou sales de Barcelona acullen Clubs, Art a la Pista, un circuit d'exposicions temporals relacionades amb la cultura de clubs

2 min
'Hard persistance', una instal·lació en vídeo d'Helena Vinent que es veurà a la sala Freedonia.

BarcelonaSales de concerts i discoteques de Barcelona com l'Apolo, el Razzmatazz i Sidecar esdevindran "amfitriones temporals d'obres i instal·lacions artístiques" del 17 al 19 de desembre, i en horari diürn. Aquesta simbiosi és Clubs, Art a la Pista, un projecte impulsat per la directora de la Galeria Bombon Projects, Joana Roda, i la creativa Dessislava Pirinchieva, que volien "oferir una resposta a la nostàlgia de tornar a trepitjar una pista de ball" després dels llargs mesos de confinament i tancament pandèmic. Ara que les discoteques tornen a bullir d'activitat a la nit, Clubs, Art a la Pista arriba per aplegar públic de dia al voltant d'obres bona part de les quals són peces sonores o instal·lacions audiovisuals (i alguna performance) relacionades amb la cultura de clubs. "Ens hem adaptat a les sales; integrar-nos en els espais de les sales, que no fos una imposició", ha dit Roda aquest dilluns en roda de premsa a l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub). "Totes les obres estan lligades a l'ADN del clubbing", ha afegit Pirinchieva.

"Aquest projecte posa en valor la pista de ball, un dels espais que han estat més estigmatitzats durant la pandèmia", ha explicat Carmen Zapata, gerent de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (Asacc). Segons Zapata i Roda, aquest primer Clubs, Art a la Pista és "una prova pilot" que espera que tingui continuïtat en el futur.

L'Asacc hi participa organitzant un circuit d'exhibició que inclou les sales Apolo, Freedonia, Garage 424, Laut, Macarena, Meteroro, Razzmatazz, Sidecar i Vol. Aquests espais acolliran obres de divuit artistes nacionals i internacionals, algunes de les quals procedents de les col·leccions permanents del Centre Pompidou de París i del MoMA de Nova York. Els artistes participants són Ana Sting & Chloé Caillet, Arnau Blanch, Asian Dope Boys, Bernat Daviu, Candela Capitán & Isabella, Claudia Mate, Guillem Rodríguez & Claudio, Hanne Lippard, Helena Vinent, Josep Maynou, La Ribot, Leo Adef, Mark Leckey, Muntean/Rosenblum, Sergi Botella, Sonia Fernández Pan & Carolina Jiménez, Violeta Mayoral i Wilfredo Prieto. Per visitar Clubs, Art a la Pista es pot adquirir un abonament per als tres dies que costa 12 euros, o un passi diari a 6 euros.

A més de Bombon Projects, hi col·laboren les galeries Nogueras Blanchard i EtHall, i les col·leccions d'Helga de Alvear, Burger Collection i Bank Mab Society, i compta amb el suport de la Generalitat mitjançant l'Institut d'Empreses Culturals (ICEC), que hi aporta 64.000 euros, i de l'Ajuntament de Barcelona a través de l'Icub, que hi aporta 12.000 euros. El pressupost total del projecte és de 119.000 euros.

Una instal·lació de Claudia Maté que es veurà a la sala Meteoro.
stats