Fotografia
Cultura Art 07/05/2022

Formentera Fotogràfica, en homenatge a Ramon Masats

El festival celebra el desè aniversari amb convidats com Emilio Morenatti, Laia Abril i Jean Marie del Moral

3 min
'Seminari de Madrid' (1960) és la foto més icònica de Ramon Masats. El MoMA la té als seus fons.

PalmaTé 91 anys i s’ha compromès a assistir al Formentera Fotogràfica entre el 26 i el 29 de maig. El festival arriba a la desena edició i el programa de la celebració presenta un seguit de plats forts. El primer, retre homenatge a Ramon Masats, un dels grans renovadors de la fotografia documental, amb intuïció, bon ull i una manera singular d’aconseguir un equilibri entre la naturalitat i la poètica de la imatge capturada.

Ramon Masats (Caldes de Montbui, 1931) conversarà amb el fotògraf i amic Chema Conesa sobre les claus de la fotografia. Masats, que va ser membre del grup AFAL i és Premio Nacional de fotografia 2004, podrà evocar també els moments més determinants de la seva trajectòria humana i professional. Es projectaran, mentrestant, una selecció de les seves obres més icòniques, de les quals Masats renega perquè confessa que sempre li demanen les mateixes, de manera que n’escolliran d'altres de menys conegudes, imatges del seu arxiu íntim i la bibliografia que ha generat en gairebé 70 anys de trajectòria. Un fotògraf considerat un mestre i que, tot i així, sempre ha admès el mestratge que ha exercit en ell la fotografia de Cartier-Bresson en la captació de l’instant decisiu que tant ha aplicat.

Diàlegs i contrapunts

Dirigit en les deu edicions consecutives pels seus impulsors, Francesc Fàbregas i Marina Feliu, amb el suport econòmic i organitzatiu del Consell de Formentera, el festival s’ha mantingut en un format familiar i com a plataforma de trobada i difusió d’un ampli ventall de llenguatges fotogràfics, a través d’alguns dels grans noms de la fotografia (fins a 103 en aquesta dècada) que han impartit tallers, ponències i lliçons magistrals.

Per a aquesta desena edició no canvia en essència. Ara bé, segons remarquen els directors del Formentera Fotogràfica, han “potenciat els diàlegs entre professionals de la imatge, no només com a manera de sumar experiències, sinó també perquè remarcar els contrapunts resulta enriquidor per a tots els participants”. Així, a més de la conversa entre Masats i Conesa, el festival asseurà en una mateixa taula tres grans experts del fotoperiodisme –un gènere sempre molt present al Formentera Fotogràfica—, com són Emilio Morenatti, premi Pulitzer 2021, i Santi Palacios, premi World Press Photo, moderats per Juan María Rodríguez, director de Full Frame.

En una altra línia de treball però amb una finalitat semblant a la dels fotoperiodistes, les fotògrafes documentals Judith Prat i Anna Surinyach uniran a Formentera les seves experiències amb les imatges que denuncien la vulneració dels drets humans i els reivindiquen. Per a elles, és essencial que la professió contribueixi a “democratitzar les mirades per desestereotipar col·lectius”. Aquest és el títol de la ponència que oferiran. 

El Formentera Fotogràfica 2022 també unirà dos personatges coneguts per diverses facetes però que comparteixen l’interès per la imatge: l’escriptor, guionista i cineasta David Trueba dialogarà amb l’entrenador de futbol Ernesto Valverde, que té una llarga i intensa trajectòria com a fotògraf de l’eufòria que es crea en espais col·lectius, frontera o camp de futbol.

A més d’aquests diàlegs, en ponències o tallers, participaran en el festival l’artista catalana Laia Abril, la fotògrafa de l’Àrtic siberià Evgenia Arbugaeva, el sempre singular i premiat fotògraf Jorge Fuembuena i, entre d’altres, Jean Marie del Moral, que explica en fotografies el lloc de treball i la trajectòria d’artistes com ara Miquel Barceló, en qui centrarà la seva ponència.

50 fotografies amb història

Ramon Masats no només serà al Formentera Fotogràfica com a ponent, sinó que una de les seves imatges més conegudes, Seminari de Madrid, forma part de l’exposició 50 fotografies amb història, que s’inaugurarà als Pujols els dies del festival i que el juny del 2019 ja es va poder veure al port de Barcelona. Organitzada per Acción Cultural Española, el Consell de Formentera i el festival, la mostra recorre vuit dècades de la fotografia a Espanya a través de 50 fotògrafs, des dels mestres de principi del segle XX fins a les propostes més actuals. L’exposició itinerant inclou les obres de fins a disset Premios Nacionales de fotografia, com ara Cristina García Rodero, Joan Fontcuberta, Alberto García-Alix, Chema Madoz, Toni Catany, Gervasio Sánchez, Isabel Muñoz o Castro Prieto, entre d’altres, i dos Premios Nacionales d’arts plàstiques: Francesc Català-Roca i Agustí Centelles.

stats