Mercat de l'art
Cultura Art 29/08/2022

La subhasta d'art "més gran i més excepcional" de la història

Christie's traurà a la venda la col·lecció de Paul G. Allen, un dels fundadors de Microsoft

3 min
'Muntanya Sainta Victòria', de Paul Cézanne

BarcelonaEl cofundador de Microsoft i filantrop Paul G. Allen (1953-2018) va ser també un col·leccionista d’art excepcional. “La profunditat i l’abast de la col·lecció Paul G. Allen no s’assemblen als de cap col·lecció anterior. El seu caràcter innovador i visionari connecta amb els artistes trencadors que va col·leccionar”, afirmen des de Christie’s amb motiu de la sortida a la venda de més de 150 obres mestres de la seva col·lecció. Serà al novembre a Nova York i, segons la casa de subhastes, constituirà “la subhasta d’art més gran i més excepcional de la història” perquè l’estimació del valor total de les obres, entre les quals n’hi ha de grans artistes com Sandro Botticelli, Pierre-Auguste Renoir, Paul Cézanne, Georgia O’Keeffe, Jasper Johns, Roy Lichtenstein i David Hockney, supera els mil milions d’euros.

Si les previsions es compleixen, superarà el rècord històric de 836 milions d’euros que el 2018 va aconseguir la col·lecció de David Rockefeller, en la que va ser considerada “la subhasta del segle”. Com va passar amb la col·lecció de Rockefeller, tots els beneficis de la venda de la de Paul G. Allen aniran destinats a organitzacions benèfiques. 

Els artistes de la col·lecció d’Allen són blue chips, és a dir, grans noms de l'art modern i contemporani que són valors segurs al mercat de l’art, i és molt probable que algunes de les pintures assoleixen preus astronòmics. L’estimació d'una de les pintures, Muntanya Santa Victòria (1888-90), de Cézanne, és de més de cent milions d’euros. I la de l’acrílic damunt paper de Jasper Johns Small false start (1960), de més de cinquanta milions. Si surt a la venda, un altre dels plats forts de la subhasta podria ser Paller (1891), una tela de Monet que Allen va comprar el 2016 per 81,3 milions d’euros.  

“Per al Paul, l’art és analític i al mateix temps emocional –afirma Jody Allen, germana del magnat i marmessora del seu llegat–. Creia que l’art expressa una visió única de la realitat d’una manera que ens pot inspirar a tots. La seva col·lecció reflecteix la diversitat dels seus interessos, amb la seva pròpia mística i la seva pròpia bellesa”. Molts detalls importants de la subhasta encara no s’han fet públics, com el dia que se celebrarà, sens dubte dins la setmana gran de subhastes de la tardor. Tampoc s’han anunciat quines altres obres sortiran a la venda, però la col·lecció de Paul G. Allen és coneguda perquè va prestar-la a diferents museus nord-americans perquè l’exposessin, com és el cas de la mostra Un llegat cultural: una sèrie de pintures de la col·lecció familiar Paul G. Allen, que va incloure un quadre de Lucien Freud, un de Georgia O’Keeffe i un tondo de Sandro Botticelli, Mare de Déu del Magnificat, que pot ser el que surti a la venda, molt semblant a un altre quadre circular conservat als Uffizi de Florència. Precisament un retrat del mestre florentí, Jove sostenint un medalló, va ser adjudicat el gener de l’any passat per 76 milions d’euros a Sotheby’s de Nova York. Una altra exposició destacada de la col·lecció de Paul G. Allen va ser Veient la natura: obres mestres del paisatge de la col·lecció familiar Paul G. Allen, on es van poder veure 39 pintures d’artistes consagrats com Canaletto, Manet, Monet, Turner, Signac i un rar paisatge de Klimt, Bosc de bedolls.

El mercat internacional de l'art es va recuperar al llarg del 2021 després de l’impacte del covid, i les vendes van superar les d’abans de la pandèmia amb 59.000 milions d’euros, segons un informe impulsat per la fira Art Basel i la financera UBS. Ara, però, està per veure si els resultats de la subhasta es veuran afectats per la incertesa que la guerra d’Ucraïna ha introduït en l’economia global.

Una visita a la Tate Britain

La passió de Paul G. Allen per l’art es remunta a una visita que va fer a la Tate Britain de Londres, on el van captivar unes pintures de Turner i unes de Roy Lichtenstein. Al llarg de la seva vida no només va comprar art, sinó que també va vendre obres de la seva col·lecció: el 2016 va vendre un quadre de Gerhard Richter per 25,5 milions d’euros, més del doble del preu de compra, i un Rothko per 56,1 milions, 22 més del que ell havia pagat. En paral·lel al col·leccionisme, Paul G. Allen va fundar a Seattle el museu Experience Music Project, amb una seu projectada per Frank O. Gehry, actualment el Museu de la Cultura Pop. També va finançar expedicions per recuperar vaixells de guerra enfonsats. Era una vella aspiració de Paul G. Allen que el seu llegat, d’uns 26.000 milions d’euros, anés a organitzacions benèfiques, com va anunciar el 2010 coincidint amb el vintè aniversari de la fundació familiar.

stats