Art
Cultura 13/01/2011

L'Arxiu Fotogràfic de Barcelona rep una donació de 779 fotografies de Josep Badosa

La donació se suma al conjunt de fotografies que ja custodiava l'arxiu, i permetran donar a conèixer una part significativa del treball d'aquest fotògraf i fotoperiodista

Redacció
2 min
Vista de Colom i un zepelí, de Josep Badosa

BarcelonaEl nét del fotògraf i fotoperiodista Josep Badosa i Montmany, Josep Lluís Badosa, ha donat 779 fotografies del seu avi a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Aquesta donació, que s'afegeix al conjunt de fotografies del Día Gráfico de què ja disposava l'Arxiu, permetran donar a conèixer una part significativa de l'obra d'aquest fotògraf.

El treball de Badosa, que va començar a treballar als setze anys com a fotògraf a la plantilla del diari Día Gráfico i va col·laborar, també, a La Tribuna i la Noche, abasta temàtiques diverses com l'esport, la societat o la política. Va fer, a més, una sèrie de fotografies aèries per al Día Gráfico i va treballar com a corresponsal de diaris i revistes de Madrid com Ahora, As, Estampa, Sol i La Voz. Badosa, que va néixer a Arenys de Mar el 1893, va morir prematurament a Barcelona el 1937.

Tot i que la seva carrera va ser intensa i fructífera, no s'ha pogut preservar bona part del seu treball. Era un fotoperiodista que treballava al dia i anava llençant negatius vells. I, a més, el seu fill, Josep Maria Badosa, va haver de lliurar en acabar la guerra part del material de la Guerra Civil que guardava, ja que Badosa va fomar part del grup de fotoperiodistes catalans, com Torrents, Gaspar, Brangulí, Centelles o Pérez de Rozas, que van cobrir la guerra. I de fet, Badosa va ser qui va introduir Agustí Centelles, que va ser el seu ajudant entre 1927 i 1931, en el món del fotoperiodisme. El 1932 Badosa va ser el primer fotògraf català a utilitzar una càmera Leica de pas universal, amb tants bons resultats que els fotògrafs Centelles i Pérez de Rosas van ser els primers a seguir-lo.

stats