Cultura 18/03/2015

Bartomeu Marí: "He cancel·lat l'exposició per coherència i no per por"

El director del Macba diu que ha treballat amb total llibertat i sense pressions, però que fins aquest dilluns no ha sabut que l'obra d'Ines Doujak s'inclouria a la mostra

Antoni Ribas
2 min
Bartomeu Marí, el director del Macba / MACBA

BarcelonaEl director del Macba ha parlat amb la premsa aquest matí, poques hores després de saber que havia decidit cancel·lar l'exposició 'La bèstia i el sobirà'. Bartomeu Marí ha justificat la seva decisió perquè la mostra incloïa una peça d'Ines Doujak on es podia veure una escultura amb un personatge que representava el rei Joan Carles.

"He cancel·lat l'exposició per coherència i no per por", ha afirmat Marí. "L'obra, per utilitzar un símil periodístic, està en contradicció amb la línia editorial del museu. L'exposició transmetia un missatge que el museu no vol vehicular", ha dit. I ha afegit que se'n podia extreure "una lectura i interpretacions que no vull haver de gestionar". També s'ha negat a descriure la peça, malgrat que fonts del Museu han confirmat a l'ARA que es tractava d''Haute Couture 04 Transport', exposada a la Biennal de São Paulo.

Bartomeu Marí ha explicat que és una decisió seva exclusivament, "sense pressions". Ha afegit que el museu treballa "amb total llibertat" i que la seva tasca és gestionar el museu –el patronat del qual està integrat pel ministeri, l'Ajuntament i la Generalitat– sent "conseqüent" i "amb responsabilitat".

Marí ha assegurat que havia defensat que la mostra era "pertinent", "l'he defensat dins el programa del museu", però s'ha vist obligat a anul·lar-la "davant del desacord amb una obra en particular, la qual cosa és lamentable, inaudit i molt trist, i no m'havia passat mai en 30 anys que porto treballant en exposicions, com a director i comissari". Com que les exposicions són fruit de comissaris, artistes i institució, el no-acord entre ells ha fet cancel·lar l'exposició. "No es pot dir de cap manera que el Macba censura una obra. Hi ha hagut una desavinença entre comissaris i institució", ha sentenciat.

"És una errada de l'equip"

El director va saber que aquesta obra s'incloïa a la mostra aquest dilluns, un dia abans que es presentés l'exposició que comissariaven Hans D. Christ, Iris Dressler, Paul B. Preciado i Valentín Roma, "un fet inhabitual", s'ha limitat a dir. "És una errada de l'equip, dins del qual m'incloc, però n'hem d'assumir les conseqüències", ha afegit.

L'entrada a l'exposició, que mai s'ha obert / MANOLO GARCÍA

Demà es començarà a desmantellar l'exposició. El museu de Stuttgart que coproduïa la mostra haurà de decidir, ha explicat Marí, si exposa aquesta peça. A més, s'ha posposat la presentació de la temporada 2015, que estava prevista per a aquest divendres.

stats