Equipaments

Cas Hermitage: tot està obert i tot és possible

L'Ajuntament proposa buscar un espai alternatiu dins el port mateix

2 min
Recreació del projecte de l'arquitecte japonès Toyo Ito per a l'Hermitage de Barcelona / HERMITAGE DE BARCELONA

BarcelonaEl culebró de l'Hermitage, el Liceu, el Port i l'Ajuntament de Barcelona no tindrà un final fàcil. Ni pròxim. Aquest dilluns, en una roda de premsa, hi ha hagut la primera trobada pública entre el tinent d'alcaldia del consistori, Joan Subirats, i el director general del Liceu, Valentí Oviedo, després que l'Ajuntament topés amb el Port i tombés el projecte del museu rus i que els promotors amenacessin amb emprendre mesures legals contra el consistori. Tots dos han expressat les ganes que tiri endavant la inversió privada i el projecte cultural al port, però també han assenyalat que caldrà temps per dibuixar un nou projecte. Tot està obert, fins i tot el disputat solar. "Podem trobar una alternativa [per a l'Hermitage] en l'espai port", ha assegurat el regidor. "Si pot ser en aquest espai, hi treballarem a fons, i si ha de ser en un altre espai, també hi treballarem a fons", afirmava Oviedo.

El gerent del Liceu ha demanat "foc lent": "Tot just s'inicien converses per veure si els dos projectes podrien encaixar i com", però "la possibilitat d'encaix existeix i és raonable per a les dues organitzacions". "Els projectes sòlids requereixen el seu temps de cocció", ha dit, una idea que compra l'Ajuntament. "Intentaria treballar amb una mica de calma. Caldria no improvisar", ha dit Subirats, tot i reconeixent que fa vuit anys que va arrencar el projecte. El tinent d'alcalde veu viable arribar a un acord a curt termini i concretar el projecte a mitjà termini. Des de l'Ajuntament creuen que els promotors no marxaran, sinó que estan "oberts a altres alternatives".

En tot cas, si tirés endavant l'opció Hermitage amb el Liceu, aquest l'hauria de presentar a la comissió executiva i al patronat, on hi ha totes les administracions, entre les quals l'Ajuntament. "Es farà allò que institucionalment es vulgui. El Liceu sempre juga a favor de la ciutat i del país, i lògicament de l'Ajuntament", diu Oviedo, que veu el Liceu com "el desllorigador" per assegurar una inversió però amb segell local. El Liceu troba en l'Hermitage "una oportunitat per intentar fer el projecte que anhela des que es va estrenar": tenir dues sales. Però això implicaria replantejar tant el projecte cultural com arquitectònic de l'Hermitage, perquè en l'edifici previst, de 12.000 metres quadrats, no hi cabria un auditori per al Liceu. A part d'això, caldria concretar la viabilitat econòmica per al teatre, que es nodreix de fons públics.

"Estem a favor de qualsevol projecte cultural de caràcter creatiu i estem totalment disposats a implicar-nos-hi", ha dit també Joan Subirats. "Estem en una nova etapa en la qual hem de seguir parlant amb el Port per veure quines possibilitats hi ha i com combinem [l'Hermitage] amb el Liceu i les altres alternatives [el European Urban Tech], i podem fer jugar altres espais del port que estan sense usos", ha afirmat el tinent d'alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat.

stats