Arquitectura

La Casa Batlló, reinterpretada amb intel·ligència artificial

L'edifici gaudinià es projecta al metavers amb una obra NFT de l'artista turcoamericà Refik Anadol

2 min
Recreació del màping de la Casa Batlló de Refik Anadol

BarcelonaLa Casa Batlló es projecta al metavers i es converteix en el primer edifici Patrimoni Mundial de la Unesco del qual es fa una obra NFT. Casa Batlló: Living architecture, del media artist turcoamericà Refik Anadol, inclou una imatge de la façana de la casa que canvia segons el clima, gràcies a uns sensors que recullen dades climatològiques de Barcelona en temps real, i també segons les efemèrides que a la Casa Batlló celebren tunejant la façana, com Sant Jordi i Nadal. Casa Batlló: Living architecture sortirà a la venda el 10 de maig en una de les subhastes de la setmana gran de vendes de Christie's, en la qual serà l'única obra NFT, amb una estimació d'entre un i dos milions d'euros. Un 10% dels guanys obtinguts aniran destinats a l'Associació Aprenem Autisme i a la Fundació Adana.

Refik Anadol assegura que ha sigut "un privilegi" reinterpretar la Casa Batlló, i perquè el gran públic ho pugui experimentar aquest dissabte es projectarà una versió de l'obra en màping damunt la façana de l'edifici a dos quarts de deu del vespre, en un acte que forma part de la programació del festival OFFF i la fira ISE. Se'n faran cinc sessions, una cada mitja hora fins a les 23.30 h. La peça dura 12 minuts aproximadament. També es podrà seguir al canal de YouTube de la Casa Batlló en una única sessió a les 21.30 h.

Refik Anadol és considerat un pioner a l'estètica de la intel·ligència artificial i de dades. "La seva obra situa la creativitat en la intersecció dels humans i les màquines –expliquen fonts de la Casa Batlló–. Utilitzant les dades com a primera matèria i la xarxa neuronal d'una ment computada com a col·laboradora, Anadol pinta amb un pinzell pensant, oferint-nos visualitzacions radicals de les nostres memòries digitalitzades i ampliant les possibilitats de l'arquitectura, la narrativa i el cos en moviment". Abans de Barcelona, Refik Anadol ha expostat en museus i llocs tan emblemàtics com el Centre Pompidou, el Hammer Museum, el Walt Disney Concert Hall, el Daejeon Museum of Art i Biennal de Florència i la fira Art Basel.

En paral·lel al màping de Barcelona, Casa Batlló: Living architecture continua exposada com una macroinstal·lació al Rockefeller Center de Nova York fins al dia 13 de maig.

stats