Tecnologia
Economia 12/02/2022

NFT, 'back-end' i metavers: ciberdiccionari per sobreviure al 2022

Barcelona Activa elabora un recull de conceptes de la indústria tecnològica per reduir la bretxa digital

3 min
La tecnologia blockchain i els actius NFT estan obrint la porta a nous models de negoci.

BarcelonaEl primer any de pandèmia, mentre molts sectors van haver d'interrompre l'activitat i aferrar-se als ERTO, la indústria tecnològica de Barcelona creixia en 6.700 nous treballadors. Així ho recollia un informe de la Mobile World Capital que destacava una altra estadística: les empreses de l'entorn digital van concentrar dues de cada deu ofertes de feina. Tanmateix, centres de capacitació tecnològica de la ciutat Barcelona Activa insisteixen que sovint les tecnologies més punteres (i les que generen ocupació) encara són conceptes incomprensibles per a molts.

"Socialitzar aquesta informació és molt important –explica Sara Díaz, la directora de formació i innovació de la institució–. Tant per a qui encara està en la bretxa digital com per a qui vol reciclar-se i treballar com a programador". El Cibernàrium de Barcelona Activa, que forma més de 16.000 persones a l'any, ha elaborat un ciberdiccionari amb alguns d'aquests termes per acostar-los als ciutadans.

Fem una tria d'unes quantes paraules del llenguatge del sector tecnològic:

Algoritme

És un conjunt de regles que, aplicades ordenadament, resolen de manera sistemàtica un problema. L'algoritme s’utilitza com a estructura en una programació informàtica.

'Back-end'

És el conjunt d’accions que passen en una web però que no veiem, com ara la comunicació amb el servidor.

'Blockchain'

Es tracta d'un registre distribuït en diversos nodes d’una xarxa, on cada bloc emmagatzema informació de transaccions vàlides, i la seva vinculació amb el bloc anterior i el següent. És com el llibre d’un escrivà, on tot queda establert i certificat i se’n garanteix la integritat i disponibilitat. Si a més està xifrat, garanteix la confidencialitat.

'Cloud'

Literalment vol dir “núvol”. És el terme que s’utilitza per descriure una xarxa mundial de servidors remots connectats per funcionar com un únic ecosistema. Aquests servidors emmagatzemen i administren dades, executen aplicacions o lliuren contingut o serveis. Es pot accedir a tots aquests serveis (com el correu electrònic, la música de Spotify o les sèries de Netflix) des de qualsevol dispositiu connectat a internet.

Criptomoneda

És una moneda digital (tot i que Mario Draghi va dir que no és una moneda, sinó un actiu) independent de qualsevol autoritat que basa la seva seguretat en mecanismes criptogràfics i de consens entre usuaris, com per exemple la tecnologia blockchain. Les criptomonedes més conegudes són bitcoin i ether.

Ethereum

Plataforma de programari obert que ofereix eines per crear altres coses. Per exemple, tokens digitals, contractes intel·ligents, aplicacions descentralitzades o passarel·les de pagaments amb la certificació de ser una plataforma que funciona per blockchain. La criptomoneda que es genera amb aquesta plataforma és l’ether, la segona més utilitzada i coneguda després del bitcoin.

'Front-end'

Part del desenvolupament web que s’encarrega de construir la part visible d’una pàgina web. Se centra en el disseny, l’estructura, els colors, les animacions, els efectes, etc.

Internet de les coses

Quan es parla d’internet de les coses ens referim a objectes físics (com per exemple parquímetres) que incorporen sensors, programari i altres tecnologies per connectar i intercanviar dades amb altres dispositius i sistemes a través d’internet.

Metavers

És un concepte que es vol erigir com la següent generació d’internet: descriu una experiència immersiva i multisensorial que s'utilitza a través de diversos dispositius com les ulleres de realitat virtual. El terme prové de la novel·la de ciència-ficció Snow Crash, escrita per Neal Stephenson.

NFT

Són les sigles en anglès per referir-se a un "token no fungible". Per entendre el seu significat cal definir què és un token. Es tracta d’unitats de valor que s'assignen a un model de negoci, com per exemple podrien ser les criptomonedes. I no fungible són aquells béns no intercanviables, que no es poden substituir. Per tant, un NFT és un certificat digital d’autenticitat que, mitjançant la tecnologia blockchain, s’associa a un únic arxiu digital. Vindria ser una mena de notari digital per atorgar validesa a un document o una obra.

PING

Són les sigles en anglès per referir-se en català a un verificador de paquets d’Internet. Es tracta d’una eina de diagnòstic que permet conèixer l’estat de funcionament en temps real dels equipaments que formen part d’una xarxa de comunicacions.

stats