Cultura 30/07/2016

La Casa Lleó Morera tanca les portes

Les barreres arquitectòniques obliguen Núñez i Navarro a suspendre les visites

Antoni Ribas Tur
2 min
La Casa Lleó Morera tanca les portes

BarcelonaA la Casa Lleó Morera, Lluís Domènech i Montaner va presumir de refinament: van caldre més de 40 artistes i artesans per realitzar els elements decoratius, des de la façana fins als paviments, els vitralls, les escultures d’algunes llindes, els marcs, els aplacats de marbre amb pa d’or... Precisament un dels elements més sumptuosos, l’escala de l’entrada i l’arrambador, és el responsable que l’edifici hagi de tancar les portes indefinidament el dia 1 d’agost. L’Ajuntament de Barcelona no renovarà la llicència d’obertura al propietari de l’edifici, la immobiliària Núñez i Navarro, fins que no trobi una solució perquè les persones amb problemes de mobilitat hi puguin accedir i que sigui compatible amb el seu valor patrimonial. A més de formar part de la Mansana de la Discòrdia, la Casa Lleó Morera té vuit esglaons de la discòrdia.

No és una qüestió gens senzilla: l’edifici està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local i es troba en l’entorn d’un Bé Cultural d’Interès Nacional i té molts elements fets amb materials delicats. El departament de Patrimoni Arquitectònic de l’Ajuntament ja ha desestimat una primera solució presentada per l’empresa. Segons fonts de l’alcaldia, Núñez i Navarro “ha proposat una plataforma elevadora a l’escala patrimonial que no es considera acceptable ateses les seves característiques”. Segons les mateixes fonts, Núñez i Navarro va respondre’ls que no era “factible” gestionar una nova proposta i, per tant, van ser ells els que van prendre la decisió de tancar. Però el director de màrqueting de la immobiliària, Daniel Zafra, afirma que sí que faran estudis tècnics per poder tornar a obrir, tot i que les solucions que tenen damunt la taula són d’envergadura molt diversa. “El més normal és que l’Ajuntament ens deixés ancorar una plataforma elevadora al terra, que no està protegit”, subratlla Zafra. Aquesta plataforma podria estar llesta en qüestió de setmanes. També hi ha dues alternatives més, molt més complexes: “L’Ajuntament ens ha proposat que creem un accés per l’interior de la botiga Loewe -subratlla Zafra-, però l’han reformada fa poc i dubtem que hi deixin passar 20.000 persones a l’any. L’altra és que ens afegim a la seva proposta de crear una passarel·la que connectaria la Casa Batlló, la Casa Amatller i la Casa Lleó Morera pels patis interiors”.

La Casa Lleó Morera és propietat de Núñez i Navarro des del 2006 i va obrir les portes al públic el gener del 2014, després que la marca de roba que hi estava instal·lada abandonés l’espai i de fer-hi tasques de restauració. Va obrir amb una autorització provisional de Benestar Social especificant que havien de donar solució a l’accessibilitat en sis mesos. Mentre la Casa Lleó Morera estigui tancada, Núñez i Navarro oferirà una visita virtual a la web. Si no troben una solució per a l’escala, no descarten tornar a llogar l’edifici per a oficines.

stats