Cinema

'Alcarràs', la millor estrena en català de l'última dècada i número 2 de la taquilla espanyola

La pel·lícula de Carla Simón suma 60.000 espectadors i més de 400.000 euros, tres quartes parts només a Catalunya

4 min
Les sessions d’aquest dilluns, dia de l’espectador als Verdi, han ocasionat llargues cues.

BarcelonaL'estrena d'Alcarràs ha superat les previsions més optimistes i s'ha convertit en la millor estrena del cap de setmana: s'ha situat en la segona posició de la taquilla espanyola, que lidera la producció nord-americana El hombre del norte. A falta de rebre la informació d'algun cinema puntual, les xifres d'Alcarràs són aquestes: prop de 60.000 espectadors i més de 410.000 euros recaptats. Això la converteix en la segona millor estrena d'una producció espanyola el 2022 –superada només pels 510.000 euros de La abuela– i la millor estrena d'una pel·lícula en català durant l'última dècada. I encara faltaria sumar-hi les recaptacions d'aquest dilluns, festiu en comunitats com Madrid i l'Aragó. L'última pel·lícula en català amb una estrena tan bona va ser Bruc, la llegenda, del 2010, que va arrencar amb prop de 450.000 euros, tot i que amb moltes més còpies (286 pantalles) i la majoria doblades al castellà, fins i tot a Catalunya. Alcarràs, en canvi, només es projecte doblada en algunes sales de la resta de l'Estat.

Els resultats d'Alcarràs són especialment remarcables tenint en compte que només s'han estrenat 169 còpies de la pel·lícula. Altres estrenes de la setmana que s'han estrenat en molts més cinemes, com Downton Abbey (286 pantalles) o el film de terror X (258 pantalles), han quedat molt per sota del film de Carla Simón. Val a dir, tanmateix, que no ha sigut una bona setmana en global per a la taquilla espanyola, que ha tocat fons en el que portem d'any: s'ha recaptat poc més de 3 milions d'euros i no s'ha arribat als 500.000 espectadors, una circumstància que alguns analistes atribueixen a l'arribada imminent de la Festa del Cinema, que arrenca aquest dimarts i que sempre ha aprimat les taquilles del cap de setmana anterior.

L'èxit de la pel·lícula està molt lligat als seus resultats a Catalunya. Segons fonts de la distribuïdora, Avalon, prop de 300.000 euros de la taquilla del primer cap de setmana d'Alcarràs s'han obtingut en cinemes catalans, que representen, per tant, tres quartes parts de la taquilla global del film. Els 22 cinemes amb més recaptació de la pel·lícula són del territori català, liderats pels Verdi de Barcelona amb 14.371 euros i seguits per l'Espai Funàtic de Lleida amb 11.708 euros i per la sala que ha reobert al poble d'Alcarràs aquest cap de setmana amb 11.095 euros.

El primer cinema de fora de Catalunya en el rànquing de recaptacions d'Alcarràs seria el Renoir Retiro de Madrid, que ocupa la 23a posició amb prop de 5.000 euros. Des de la distribuïdora es confirma que els millors resultats obtinguts fora de Catalunya han sigut en sales de versió original i cinema d'autor com els Renoir, els Princesa (4.700 euros) o els Verdi de Madrid (3.500 euros). En territoris de parla catalana, el millor resultat són els 3.500 euros dels Babel de València, els 2.600 euros del Cine Lys valencià i els prop de 1.800 euros dels CineCiutat mallorquins.

Un passi d''Alcarràs' al cinema reobert de Cervera, amb 1.100 persones

Millor inici que 'Pa negre' i 'Estiu 1993'

L'arrencada d'Alcarràs ha sigut molt millor que la d'altres fenòmens recents del cinema en català com Pa negre i Estiu 1993, que en el primer cap de setmana van fer 160.000 euros i 83.000 euros, respectivament. La comparació amb el cas d'Estiu 1993, tanmateix, és injusta perquè la primera pel·lícula de Carla Simón es va estrenar únicament en versió original subtitulada i això va limitar el seu nombre de còpies a 35, perquè la gran majoria de cinemes espanyols no accepten cinema subtitulat. Pa negre sí que es va estrenar amb còpies doblades al castellà i, per tant, va arrencar amb 75 pantalles, però segueixen sent menys de la meitat que les 169 d'Alcarràs. I en qualsevol cas, el fenomen de Pa negre va esclatar amb el seu triomf als Goya del 2011, que va motivar-ne la reestrena en 109 pantalles. Aquell cap de setmana, amb la flaire encara recent dels nou Goya guanyats, Pa negre va recaptar prop de mig milió d'euros en taquilla.

¿Quina expectativa realista de recaptació final té Alcarràs? A Avalon són optimistes pel que fa a la continuïtat del film a les sales, ja que ha sigut el títol més vist d'un centenar de complexos a tot l'Estat. Això inclou la majoria de cinemes catalans, però també una trentena de sales no catalanes. I quan no és la primera, sol ser la segona o tercera del complex. "És difícil imaginar fins a on pot arribar Alcarràs –diu el seu productor català, Tono Folguera–. Abans de la pandèmia hauria dit que fins als dos milions d'euros, però amb la incertesa del panorama actual jo estaria molt content si arribem a 1,5 milions". Estiu 1993 es va acabar plantant en 1,1 milions de taquilla i Pa negre va fer en total 2,57 milions. Pa negre tenia un pressupost de quatre milions d'euros, mentre que Estiu 1993 no arribava al milió. Alcarràs, en canvi, ha costat prop de tres milions.

D'aquí un parell de setmanes Alcarràs té previst estrenar-se a Itàlia, país coproductor de la pel·lícula. Segons Folguera, la pel·lícula està venuda "a tots els països del món" però el calendari encara està per decidir. "La situació dels cinemes és tan complicada que fa molt difícil fer previsions, però en principi s'estrenarà a la majoria de territoris entre l'estiu i la tardor", apunta. A la tardor també hi ha una fita que pot animar la taquilla: la possible selecció del film per representar Espanya als Oscars. Les nominacions i els premis Goya i Gaudí arribaran a principis del 2023, però aleshores la pel·lícula ja estarà disponible en plataformes i la seva presència als cinemes segurament serà residual.

stats