Reconeixements culturals
Cultura Cinema 01/06/2023

Carla Simón, Premio Nacional de cinema

El ministeri destaca el seu paper a l'hora de "posicionar el cinema espanyol al panorama internacional"

2 min
La directora Carla Simon

BarcelonaEl ministeri de Cultura ha atorgat aquest dijous el Premio Nacional de cinematografia a Carla Simón. La directora i guionista de pel·lícules com Estiu 1993 (2017) i Alcarràs (2022) ha estat guardonada "per posicionar el cinema espanyol al panorama internacional" amb reconeixements com l'Ós d'Or de la Berlinale, "un dels festivals més prestigiosos d'àmbit mundial", diu el Ministeri en un comunicat. El Premio Nacional de cinema està dotat amb 30.000 euros.

Carla Simón va fer història del cinema català en endur-se el 2022 l'Ós d'Or de Berlín per Alcarràs. Ara el jurat del premi vol reconèixer aquella fita i el valor de la pel·lícula, de la qual destaca "la naturalitat i la precisió" a l'hora de construir les històries i "com combina amb intel·ligència i rigor el realisme i la ficció amb una mirada de plena actualitat a problemes socials". Un altre dels elements que subratlla el jurat és com Alcarràs "incorpora de manera orgànica la diversitat de llengües".

Amb aquest guardó també es vol reconèixer Simón com a representant "d'una nova generació de cineastes que, en molt poc temps, ha aconseguit desenvolupar un cinema de qualitat i compromès". Així mateix, el jurat recorda que Alcarràs va estrenar-se durant la pandèmia del coronavirus i que Simón va ser "capaç de promoure l'obertura de les sales de cinema en aquell moment complicat". Després de l'Ós d'Or de Berlín, Simón ha seguit recollint reconeixements, com ara la pluja de cinc premis Gaudí i el de millor direcció als premis Feroz, tot i que va marxar amb les mans buides de la darrera gala dels premis Goya. La pel·lícula, a més, va ser una de les seleccionades per a la cursa dels Oscars, però finalment en va quedar fora.

Estiu 1993 va ser el debut cinematogràfic de Simón i també li va valdre el reconeixement del públic i de la crítica i diversos premis. Amb aquella història de la Frida, una nena incapaç de plorar, Simón va guanyar cinc premis Gaudí i el Goya a millor direcció novella. Entre Estiu 1993 i Alcarràs, Simón va estrenar a Venècia Carta a mi madre para mi hijo, un curtmetratge adreçat a la seva mare, que va morir abans que nasqués el fill de la cineasta. El Premio Nacional de cinema reconeix cada any l'aportació més rellevant en l'àmbit de la cinematografia espanyola. En edicions anteriors ha guardonat Penélope Cruz, Isabel Coixet, José Sacristán i Fernando Trueba, entre d'altres.

stats